Bilim, Teknoloji

Bilim dünyasından yeni bir gezegen keşfi! Bu gezegende devamlı olarak gece yaşanıyor!

Gökbilimciler, bir kısmı daima gece karanlığını yaşasa da yeni keşfi yapılan Dünya’ya denk kütleli bir ötegezegenin, dünya dışı hayat belirtileri aramaya değer olabileceğine inanmaktalar.

IFLS’de yer alan bir habere göre Wolf 1069-b ismi verilen ötegezegen, Dünya’dan 31 ışık senesi uzaklıkta kırmızı cüce yıldızının yörüngesinde dönen ve Samanyolu’nda yer adlığı düşünülmekte olan belki de milyonlarca gezegenden sadece biri.

DÜNYA DIŞINDA YAŞAM ARAYIŞLARI SÜRÜYOR

Gökbilimciler, İspanya’da bulunan Calar Alto Gözlemevi’ne monte edilmiş olan özel bir alet yardımıyla bu uzak dünyayı keşfetmeyi başardılar. Bu cihaz, pek çok teleskop gibi galaksinin uzak kısımlarını izleyip ve yıldızların ışığında olağanüstü kaymaları da takip etmeye yarıyor. Eğer bahsi geçen izlenmekte olan yıldızın önünden bir gezegen boyutunda nesne geçişi olursa bu ışığın bize ulaşmasında kısmi engel meydana getirdiği için (araya bir nesne girdiği için) ışıkta azalma meydana gelmekte. Bu azalmanın miktarı ise- yıldızın önünden geçmekte olan kütlenin- bu durumda gezegenin- ne kadar bir büyüklükte olduğunu, yani kütlesine bize vermekte.

GALAKSİDE BULUNMAKTA OLAN EN TUHAF GEZEGENLER

Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Diana Kossakowwki, ‘Yıldız Wolf 1069’un verilerini incelediğimizde, kabaca Dünya kalitesine sahip olan bir gezegeni andırmakta olan net, düşük amplitüdlü bir sinyal keşfi yaptık. Keşfi yapılan sinyal, dünya ile güneş arasındaki olan mesafenin 15’te birine eşdeğer bir mesafede ölçümü yapıldı. (yani Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinden kendi güneşine 15 kat daha çok yakınmış. Bu gezegen, 15.6 gün içerisinde yıldızının yörüngesinde bir tur atmakta, ifadelerine yer verdi.

Wolf 1069-b, güneşin yaşanabilir yerinde bulunmakta. Yaşanabilir bölge, suyun ne soğuktan donacağı aynı zamanda ne de sıcaktan buhar olacağı bir iklim sunan varsayımsal aralıklara denmekte ve bu bölgeler, yıldızların kütlelerine göre değişkenlik göstermekte. Wolf 1069-b’nin yörüngesi da anlaşılan o kendi yıldızının yaşanması mümkün olan yerinde, tıpkı Mars ile Dünya’da olduğu gibi (tabii Mars gezegeni farklı nedenlerden dolayı yaşam için uygun bir gezegen değil.