Ekonomi

Akaryakıtta savaş ekonomisi yeniden patlak verdi! Brent petrol yükselişe geçti! Endişelendiren o tahmin…

Geçtiğimiz yılbaşında Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş süreci akaryakıt fiyatlarında rekor seviyeleri beraberinde getirmişti. Aradan geçen ayların ardından fiyatlarda anlık düşüş yaşanmış öyle ki çift haneli rakamlara inilmişti. Brent petroldeki bu düşüş akaryakıt fiyatlarına da yansımış ve araç sahipleri bir nebze olsun ferahlamıştı.

Ortaya atılan yeni tahminler doğrultusunda benzin ve motorin başta olmak üzere akaryakıt piyasalarında endişe verici yeni bir süreci işaret etti. Popüler kurumlardan gelen tahminler petrol fiyatlarının yeniden 3 haneli rakamları görebileceğini gösterdi.

BRENT PETROLDE SON DURUM!

Dün sabah saatlerinden itibaren Brent petrolün varil fiyatı 183,25 dolara kadar yükseldi. Bugün ise 82,59 dolardan işlem gördü. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı ise 76,24 dolardan işlem gördü. Fiyatlarda yaşanan bu ani yükseliş dünya çapında petrol ithalatçısı konumunda olan Çindeki talep toparlanmasından dolayı oluşan beklenti olduğu ifade edildi.

ÇİN YENİDEN TOPARLANIYOR!

Çin uzun sürenin ardından ilk kez ekonomik olarak yeniden aktivitelerini hızlandırdığını duyurdu. Covid kısıtlamaları nedeniyle yaşanan durağanlık süreci Çin’deki yeni yılın kutlandığı Bahar Bayramı tatili seyahatlerinde toparlanmaya girdi. Öte yandan Rusya’nın bulunduğu konumda petrolde kesintiye gideceğini söylemesi arzda paniğe sebep oluyor. Bu da yükselişi tetikliyor.

ÜÇ HANELİ RAKAMLARA DÖNÜLEBİLİR!

FED tarafından açıklanan faiz oranları ve oluşan beklenti de petrolü olumsuz etkiliyor. Dünya çapında popüler akaryakıt şirketleri arasında yerini alan Vitol Group; “Yıl tamamlanmadan 3 haneli rakamların görülebileceğini” ifade etti. Vitol Group CEO’su R.Hardy konu ile ilgili yaptığı açıklamada: “Rekor seviyeleri beklediğini” paylaştı. Büyük bir olasılıkla 90 ile 100 dolar aralığına ulaşılabilir, dedi.

Bank Of America Brent petrol tahmininde yıl içerisindeki fiyat beklentisini 100 dolardan 88 dolara kadar indirdiğini duyurdu. 2024 yılına gelindiğinde 90 dolar görülebileceğini iddia etti.

BofA 2028 yılına kadar Brent petrolün en fazla 80 dolar ortalamasında olacağına işaret etti.