Ekonomi

Dünya ekonomisine yön veren kurumlar depremin milyar dolarları aşan mali hasarını paylaştı! JP Morgan, Goldman Sachs, Fitch…

Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi merkez üssü olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem 11 farklı ilde etkisini hissettirdi. Maddi ve manevi olarak oluşan hasar yapılan incelemeler sonrası tek tek listelendi. 40 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği deprem sonrasında yetkililer tarafından yapılan incelemelerde 520 bini bağımsız olacak şekilde 164 bin 321 binanın yıkık olduğu, ağır hasarlı ve acil yıkılacak olduğu yönünde inceleme tamamlandı.

İnceleme sonrasında maddi olarak sürecin zararını ortaya çıkarabilmek için 6 farklı kurum harekete geçti. GSHY’ye olan etkisi geniş perspektifte tüm yönleriyle incelenerek ortaya rakamlar sunuldu.

TARIM VE İHRACAT OLUMSUZ ETKİLENDİ!

Depremin mali boyutu sosyal denge üzerinde ciddi hasara sebep oldu. Özellikle 11 ildeki Sanayi ve Tarım durma noktasına geldi. Tarım %14,5, ihracat %8,5 depremden etkilenen bölgelerden sağlanıyordu. Bu durum hem tarımda hem de ihracatta aksamaya sebep oldu.

Hem Türkiye için hem de dünya çapında popüler olan ve ekonomiye yön veren kurumların ortaya koyduğu rakamlar ise bir hayli şaşırtıcıydı.

TÜRKONFED

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu ile İş Dünyası Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin Türkiye ekonomisine mali hasarı 84 milyar doları aştı.

MOODY’S

Konu üzerine Moody’s yatırım hizmetleri sunan uluslararası finansal araştırma şirketi tarafından ekonomik olarak kaybın 25 milyar doları aştığı ifade edildi. Özellikle sigorta kapsamı içerisinde yer alan ürünlerin zararı ise 5 milyar doları aşabilecektir, denildi.

FİTCH

Kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch konu ile ilgili: “Türkiye ve Suriye’de sigortalanabilecek bir kaybı ortaya koyabilmek pekte mümkün değil” açıklamasında bulundu. Ardından şu bilgiyi ekledi:

“Yaşanan kayıp ihtimalle 2 milyar doları aşabilecek. Öngörümüze göre 4 milyar dolara dahi ulaşabilir” denildi.

GOLDMAN SACHS

Amerika’nın dünyaca ünlü Bankası Goldman Sacha ekonomistleri tarafından Kahramanmaraş depremi 1999 yılında gerçekleşen Marmara depremi ile kıyaslanarak incelendi. Marmara depreminin 3 katını aşan seviyeye geldiği ifade edildi. Akademik olarak konuya yöneldiğinde Marmara depremindeki maliyetin yaklaşık %1.2’sine denk geldiği fark edildi. Banka konuşmanın devamında: “Depremin GSYH’nin maliyeti %1’in altında kalacaktır” dedi.

JP MORGAN

Amerika’nın popüler yatırım bankası olan JP Morgan depremin fiziki maliyetine yönelik 25 milyar dolara ulaşabileceği ifade edildi. JP Morgan tarafından açıklanan bu rakam GSYH’nin %2,5’una denk geliyor, denildi.