Editörün SeçtikleriEkonomiGenel

2000’den sonra emekli olanlara müjde! Maaşını yüzde 20 artacak! Tek işlem yeterli

Milyonlarca vatandaşlar çalışma hayatı sonrasında emekli olmanın hayalini kuruyor. Belirli şartları yerine getiren vatandaşlar SGK tarafından emekli aylığı almaya hak kazanabiliyor. Bazı emeklilerin ise daha yüksek aylık alabileceği belirtildi. Bu durum için SGK’ya direkt başvuru yapmak yeterli olacak. İşte detaylar..

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ya yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getiren vatandaşlara hayatının geri kalanı boyunca emekli maaşını ödeyebiliyor. Kimin ne kadar maaş alacağı ise çeşitli kriterlere göre farklılık gösterebiliyor.

Bazı vatandaşların daha fazla emekli aylığı alma hakkı bulunuyor. SGK’ya göre 2000 yılından önce Bağ-Kur’lu olan vatandaşlar için de bu mümkün oluyor.

YÜZDE 20 DAHA FAZLA MAAŞ İMKANI

Çalışma dönemi boyunca SSK, Bağ-Kur’da sigorta geçmişi olan vatandaşlar için yetkililer açıklamalarda bulunuyor. Emekli maaşlarında son 2 bin 520 güne ait olan prim statüsünün baz alınacağı ifade edildi.

Bu duruma göre 7 yıllık süre içinde hangi koldan daha fazla prim ödemesi mevcutsa kişi o kolu şartlarına göre emekli olabilecekler.

PRİM EŞİT İSE MAAŞ NASIL HESAPLANACAK?

Emekli maaşı için son 7 yıla ait prim ödemelerinin baz alındığı ve en yüksek prim ödemesinin hangi kolda ise oradan emekli olunacağı ifade edildi. Primler eşit olursa son statü dikkate alınabilecek.

Kısacası sigortalı olan kişiler son 7 yıllık çalışma hayatında hem BAĞ-KUR’a hem de SSK’ya bağlı olarak prim ödemesi yapmış ve her iki kola yatırılan ödemeler eşitse kişilerin en son olan statüsü baz alınır.