Ekonomi

OHAL bölgesine geri ödemesiz nakdi destek yapılmaya başlandı! Kısa çalışma ödeneği nedir, kimlere verilir? Başvuru nasıl yapılır?

OHAL bölgesi ilan edilen illerde depremzedelere yönelik ödenecek kısa çalışma ödeneği için süreç netleşti. Cumhurbaşkanı tarafından son kararı verilen destek için çıkarılan özel yasa kapsamında uygulama başlatılıyor. Kısa çalışma ödeneğinden kimler, nasıl faydalanabilecek? Başvuru yapabilmek için aranan şartlar nelerdir?

Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen tüm hayatı altüst eden maddi ve manevi zarara uğratan depremin ardından OHAL bölgesi olarak 11 farklı il için özel çalışmalar düzenleniyor. Yapılan uygulamalardan biri ise kısa çalışma ödeneği oldu. Bu sayede bölgedeki vatandaşlara maddi olarak destek sağlanılmış olunacak. Konu ile ilgili işçilerin brüt maaşları üzerinden %60 oranına kadar aylık alabilmelerini sağlayacak özel düzenlemenin detayları da belli oldu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

Çalışma ödeneği yasaya göre iş yerinde çalışan kişinin geçici olarak süresinin azaltılması ya da durdurulması gibi durumlarda 3 ayı aşmayacak şekilde sigortalı olarak çalışmadıkları dönem için ödenen destek oluyor.

Desteğin OHAL kapsamında bulunan iller için yatırılması planlandı. İşverenler İŞKUR üzerinden başvuru yapabilecek. Bunun için yıkık, ağır ya da orta hasarlı ya da acil yıkılacak konumunda olan işyerlerinin belgelediklerinde uygunluk testi yapılması beklenmeden anında kısa çalışma ödeneği hesaplara geçirilecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALABİLMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Çalışma ödeneğinden faydalanmak isteyen vatandaşların 600 günlük sigorta primi olanlar için 180 gün, 900 günlük sigorta primi olanlar için ise 240 gün, 1080 gün sigorta primi olanlar için 300 günlük süre ile ödeme yapılıyor.

Normalde esas olarak 3 aylık verilen bu ödenek işsizlik sigortası fonu aracılığı ile hesaplara yatırılıyor. 12 aylık dönemdeki primi esas kazancı dikkate alınarak günlük ortalama kazancını %60’a kadar ödeme yapılıyor. Elbette ki burada bir üst limit bulunuyor. Yasaya göre 15 bin TL’yi geçmeyecek şekilde alınabiliyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR ALINABİLİR?

Deprem bölgesinde olan vatandaşların mağduriyetini önlemek adına kısa çalışma ödeneği için ek denetim yapılmadan başvuruların anında kabul edilmesi ve ödemelerin yapılması mümkün olacaktır, denildi. Ödenecek olan tutar aylık olarak alınacak asgari ücretin brüt tutarının %150’sini aşamıyor. Bu da 15 bin 012 TL’ye denk geliyor. Bu yıl için dikkate alındığında bir işçi için kısa çalışma ödeneği 6 bin 004 TL 80 kuruştan başlıyor.