Genel

Emekli maaşını az bulanlar dikkat! Bağkurlu için kritik gün detayı emekli aylığını artıracak!

Emekli maaşını düşük rakamdan alanlar için kritik gün detayı ortaya çıktı. 2000 yıl öncesinde Bağ-kur’lu hesabı bulunan vatandaşların o şartı karşılaması yeterli oluyor. Doğru adımlarla emekli aylığı %20’ye kadar artırılabiliyor. Özellikle EYT’den faydalanacak vatandaşlar için aylık bağlanırken dikkat edilmesi gereken kritik gün detayı yeniden gündem konusu oldu.

Yeni yılla beraber emeklilere yönelik uygulanan maaş artışı yeterli bulunmadı. Vatandaşlar maaşını arttırabilmek için farklı yollara başvuruyor. Bağ-kur’lu emekliler süreci fırsata çevirebilir. Uzmanların yaptıkları açıklamalar neticesinde 2000 yılı öncesinde Bağ-kurlu olarak sigortalılığı başlayanlar için açık kapı bulundu. Bağ-kur üzerinden sigortalılığı devam eden vatandaşların SGK’ya geçtiği anda emekli aylığını yükseltebilmesi mümkün oluyor. Akıllarda beliren tek bir soru ise EYT sürecinde Bağ-kur’dan mı yoksa SSK’dan mı emekli olmanın avantajlı olduğuydu?

ÇALIŞANLARIN SON 7 YILI ÖNEMLİ!

Çalışma hayatı kişinin hem SSK hem de Bağ-kur  üzerinden meydana gelmiş olabilir. Primleri düzenli yatırılmış olduğu düşünüldüğünde özellikle son 7 yıla bakılıyor. 2.520 günlük prim üzerinden inceleme yapılıyor. Hangi sigortalılık kolunda prim fazla ise primi fazla olan sigorta şirketi tarafından emekli aylığı bağlanıyor.

Bağ-kurlu bir vatandaş primlerini usulünce ödediğinde ardından SSK priminin oluşabilmesi için 1.260 günü tamamladığında EYT kapsamından SSK’lı emeklilik hakkını elde edebiliyor. Bu sayede emekli aylığı daha da yükselmiş oluyor.

1 EKİM 2008 TARİHİ ÖNCESİNE DİKKAT!

Uzmanlar bu konuda dikkat! diyerek uyarıyor. Uzmanlara göre: “1 Ekim 2008 tarihi öncesinde sigortalılık girişi bulunan kişinin son 7 yıllık sürecine bakılıyor. Prim eşitliği söz konusu olduğunda istediği statüden emeklilik hakkını elde edebiliyor. Seçilen sigorta koluna göre ikramiye ve zam değişebiliyor” denildi.