Editörün SeçtikleriGündem

6 Şubat’ta meydana gelen depremin asıl sayısı! Herkes 2 büyük deprem diye biliyordu: Ama gerçek bambaşka çıktı

Türkiye haftalardır 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremi konuşuyor. Sabah 04.17’de meydana gele 7,7’lik depremden tam 9 saat sonra 7,6 şiddetinde deprem olduğu açıklanmıştı. Tüm dünya aynı günde meydana gelen peş peşe depremleri konuşuyor. Konuya ilişkin uzman isim asıl gerçeği resmen açıkladı.

İTĞ profesörü yeni bir rapor hazırladı. Buna göre raporun sonucu herkesi şaşırttı. Raporu değerlendiren İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, asıl o gün meydana gelen depremlerin sayısı 5 olarak belirtti. İşte detaylar..

1,5 DAKİKA İÇERİSİNDE 2 DEPREM OLDU

Türkiye son yılların gördüğü en büyük felaketi yaşadı. Maddi ve manevi olarak yıkımın büyük olduğu depremin yaraları sarılmaya devam ediliyor. İTÜ’den 40’ın üzerinde akademisyen deprem bölgesinde saha çalışması yapıyor. Prof. Dr. Kumral’ın sözleri ise herkesi şaşırttı.

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Büyük ihtimalle 1.5 dakika içerisinde iki deprem peş peşe oldu. Hatta belki o sabah 3 deprem oldu” demişti.,

2’DEN FAZLA DEPREM OLDU

ATV’ye konuşan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, “Herkes bu depremi bir fay olarak düşünüyor” derken Prof. Dr. Akyüz’ün de değindiği üzere depremlerin 2’den fazla olduğunu dile getirdi.

“TOPLAMDA 5 AYRI DEPREM”

Kumral, depremlerin oluş şeklini şu şekilde açıkladı:

Aslında bir fay kırıldı, bekledi, daha sonra ikinci fay kırıldı, üçüncü fay kırıldı. İkinci deprem ise iki aşamada kırılan, yani iki ayrı depremdir. Toplamda 5 ayrı depremden bahsediyoruz.

“GÜNEYE KAYMA OLDU”

Öte yandan Kumral, depremler sonucu yeryüzünde meydana gelen değişime de dikkat çekerek “Yaklaşık 6-6.5 metre güneye doğru bir kayma söz konusu oldu” dedi.