Sağlık

12 yıl boyunca incelendi! Uzmanlar uyardı “Diş eti hastalığını hafife almayın!” Kalp krizi, felç….

Hayata karşı güçlü durabilmek için oluşabilecek sağlık problemlerinin tehlikesini bilmek ve buna yönelik tedbir almak gerekir. Uzmanların özellikle üzerinde durduğu son yıllarda onlarca insanın hayatına mal olan felç ve kalp krizi riskine karşı püf noktalar paylaşıldı. Basit gibi görünen gündelik hayat için büyük etkisi olmadığı düşünülen hastalıklar ileri boyutlu kalp krizi riskini tetikliyor. Özellikle vücutta normalin dışında karşılaşılan kokular rahatsız edici olduğu kadar arka planında ciddi bir hasarın işareti olabiliyor.

O BAKTERİ KALP İLTİHABINI TETİKLİYOR!

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kötü kokan nefese sahip olan kişilerin diş eti hastalıklarına açık olduğu, ağızdaki bakterilerin ise dolaylı yoldan kalp hastalığına tetiklediğini ortaya koydu. Bu çalışma 12 yıl boyunca 3 binden fazla denek üzerinde test edildi. Çalışma sonucunda elde edilen veriler bir hayli ilginçti.

Diş eti hastalıklarından kaynaklı olarak kardiyovasküler risk boyutu daha da artıyor. 12 yıl boyunca ele alınan tüm deneklerin kalp hastalığı riski takip edilerek diş kanallarındaki antikorlar düzenli aralıklarla testten geçirildi. Kalp krizi riskinin sebebi olarak görülen ağız içerisindeki F.Nucleatum adı verilen bir böcek kalp iltihaplanmasına sebep oluyor.

KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Vücuttaki iltihaplanma süreci sonrası tetiklenen enfeksiyon ileri boyutlu koroner kalp hastalıklarının gelişmesine sebep olabiliyor. Bu durum kalp krizi riskini arttırıyor, denildi.

Kalp krizi riskini artıran faktörler; sağlıksız beslenme, gündelik yaşantıdaki stres, aşırı alkol ve sigara kullanımı ve yaş faktörü ön plana çıkıyor. Bunlar sağlıklı hale getirildiğinde elbette ki vücudun normal dengesine kavuşabilmesi mümkün hale geliyor. Elde edilen klasikleşmiş veriler, basit olarak görülen iltihaplanmaların hayati riskleri beraberinde getirebileceği gerçeğini de değiştirmiyor.