Gündem

Deprem sonrası sağlam yapılardaki inceleme verileri korkuttu! Hepsi ağır hasarlı ve çürük çıktı! 150 bini aşkın daire yeniden inşa edilecek!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum afet bölgesinde yaptığı çalışmaları tamamladı. Yapılan incelemeler sonucunda 33 bin 143 farklı binaya hasarlı, ağır hasarlı ve yıkık teşhisi kondu. Bir sonraki aşamada bu dairelerin acilen yıkılması ve yeniden yapılması talep edildi.

Kahramanmaraş merkez üssü olarak Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.6 ve 7.7 şiddetindeki iki deprem sonrası 10 farklı Doğu ilinde büyük felaket yaşandı. Yaşanan depremin ardından yapılan derin çalışmalar neticesinde sağlam kalan, yıkılmayan binalar aslında bir başka güçlü depremde yıkılabilecek ağır hasarlı ve yıkık konumdaydı.

AĞIR HASARLI VE YIKIK TEŞHİSİ KONDU!

Asrın felaketi olarak adlandırılan onlarca ölü ve binlerce yaralıya sebep olan depremden etkilenen 10 il dışında Niğde, Kayseri ve Kilis’in de içinde yer aldığı bir inceleme yapıldı. Toplamda 13 ilde hasar tespiti ortaya çıkarıldı. Konu üzerine Yapı İşleri Genel Müdürlüğü bölgeye 6 bini aşkın uzman ekip yönlendirdi.

13 FARKLI İLDE İNCELEMELER TAMAMLANDI VE RAPORLANDI!

Bakanlık tarafından açıklanan rakamlar bir hayli ilginç ve korkutucu tabloyu gözler önüne serdi. 236 bin 410 binada bulunan 1 milyonu aşkın bağımsız birim üzerinde inceleme tamamlandı. Çalışmaların sonucu verisel olarak şu şekilde paylaşıldı:

“33 bin 143 binada 153 bin 506 bağımsız birim bulunuyor. Bunların bekletilmeden yıkılması gerekiyor. Ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edildiği de ortaya kondu. Bunlardan 6 bin 849’u orta hasarlı, 59 bin 995’i az hasarlı, 108 bin 840’ı hasarsız olarak kayıtlara geçti. Hasar tespit çalışması yapılan ve tamamlanan iller arasında şunlar yer alıyor: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Malatya, Niğde, Osmaniye ve Şanlıurfa.