Gündem

Deprem sırasında gökyüzünde oluşan ışıkların sebebi açıklandı! Bilinçli bir uyarı işareti mi?

Kahramanmaraş depremi yaşandığı sırada sabah saatlerinde gökyüzünde bilinmeyen şimşek çakmaları meydana gelmişti. Yaşanan depremin ardında ise vatandaşlar gökyüzünde belirgin ışık gördüklerini ifade etti. Rasathane ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan açıklama gökyüzünde oluşan bu ani ışık sürecinin depreme etkisi yeniden gündeme getirildi.

Kahramanmaraş merkez üssü olarak gerçekleşen ve 10 farklı ilde kendisini hissettiren deprem süreci arama kurtarma çalışmaları ile tüm hızıyla devam ediyor. Deprem sırasında gökyüzünde görülen ışıkların sebebi ise merak ediliyor. Konu üzerine Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ali Pınar geçmiş dönemleri hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Gökyüzünde görülen o ışıkların %90’lık kısmı sismik enerjinin ısıya dönüşmesinden kaynaklanıyordur” dedi.

FAY HAREKETLERİ ETKİLİ OLUYOR!

Yer altında yaşanan fay hattının kırılması ve depremin açığa çıkmasında hissedilen sismik enerji ısıya dönüşerek gökyüzünde ışık hüzmesi olarak yansıyabiliyor. Vatandaşların sabah saatleri itibariyle gökyüzünde tanık oldukları o görüntülerin de asıl sebebi buydu.

Kandilli Rasathanesi ile beraber Profesör Doktor Ali Pınar’ın yaptığı açıklama net olarak bu durumu anlayamayanlara da yol göstermiş oldu. Fay hareketlerinden kaynaklı olarak birikmiş enerjinin %90’lık bir patlama ile ısıyı ortaya çıkarmasından kaynaklı olduğu ifade edildi.

SİSMİK ENERJİ NEDİR?

Belirgin bir fay üzerinde bulunan kişilerin daha çok bu ışığı görebilmeleri mümkün oluyor. Fay üzerinde birikmiş sismik enerji %90 oranı ısı ile kendini ortaya çıkarıyor. Bu hareketlilik sürecinde büyük bir ısı tabakası oluşuyor. “Geriye kalan %10’luk kısım ise sismik enerjiyi açığa çıkarıyor” denildi.

Sismik enerji kavramı yer kabuğu üzerinde yaşanan ani enerji boşalımı anlamına geliyor. Bu dalgalar “sismik dalga” olarak adlandırılıyor. Deprem anında ya da büyük bir patlama olduğunda bu enerji yer kabuğunun altından açığa çıkıyor.