Gündem

G7 ülkelerinden Rusya’ya karşı ittifak! Rus petrolüne karşı yeni yaptırım!

ABD, Almanya, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya ülkelerinden oluşan G7 topluluğu ile Avustralya, Rus petrol ürünlerine karşı uygulanacak tavan fiyata ilişkin açıklama paylaştılar. Paylaşılan açıklamada, tavan fiyata politikayla Rusya’nın Ukrayna’da devam ettirdiği savaştan kazanç elde etmesinin önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade ettiler.

Rusya’ya bu seferde G7 ülkelerinden bir yaptırım geliyor. Topluluk ülkeler, Rus petrolüne uygulanacak olan ambargoya ilişkin olarak ortak bir açıklamada bulundular. Yaptıkları açıklamada, petrol tavan fiyatına ilişkin politikada Rusya’nın Ukrayna’da devam ettirdiği savaştan kazanç elde etmesinin önüne geçmek istediklerini söylediler. Küresel enerji piyasalarında istikrarı desteklemeyi ve savaşın olumsuz olan ekonomik etkenlerini en aza çekmek istediklerini de vurguladılar. Bu sebeplerden dolayı Rusya için yeni bir yaptırım yolda.

TOPLAMDA 2 FİYAT SEVİYESİ BELİRLENMİŞ OLDU

G7 ülkeler petrol ürünleri için 2 fiyat seviyesi belirlemiş olduklarını açıkladılar. Rus dizeline ve gaz yağına varil başına 100 dolar, daha ucuz olan sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünleri içinde varil başına 45 dolar kadar tavan fiyat uygulanacağı paylaşıldı. Bahsi geçen fiyat tavanlarının 5 Şubat’ta uygulamaya gireceği de açıklandı. Tavan fiyatlar için mart ayı içerisinde gözden geçirme yapacaklarını söylediler.

Yapılan açıklamada G7 ülkeleri, AB ve Avustralya’dan oluşmakta olan Tavan Fiyat Koalisyonunun maksimum fiyat uygun bir şekilde gözden geçirmeye ve ayarlama yapmaya hazır olduğu belirtildi. Bununla beraber ABD Hazine Bakanı Janet Yellen bu konuya dair yaptığı yazılı açıklamada ise tavan fiyat üzerinde sağlanmış olan anlaşmanın küresel enerji piyasalarının istikrarına yardımcı olurken, Rusya’nın gelirlerinde de sınırlama hedeflerine yardımcı olduğunu ifadelerinde kullandı.

RUSYA’YA EKONOMİK YAPTIRIM

Bakan Janet Yellen, tarihi yaptırımlarımızla birleştiğinde, Putin’i acımasız olan savaşını finanse etmekle zor durumdaki ekonomisini desteklemek arasında bir seçim yapmaya zorlamaktayız, ifadelerine yer verdi. Aynı zamanda küresel enerji piyasalarında arzın da iyi bir durumda olduğunu söyleyen Yellen, kamu raporlarının ham petrol ithalatçılarının fiyat tavanını Rus petrol ithalatlarında sert pazarlıkları yönlendirmek için kullandıklarını gösterdiğini paylaştı.