Gündem

Tarımda kurak alanlarla mücadele için yeni adımlar! Şehir şehir eylem planı oluşturulacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kuraklıkla mücadelede, öne çıkan mekanizma olarak, şehirlerin kendi dinamiklerine ve özel koşullarına uygun kuru ve sulu tarım alanları için şehir kuraklık eylem planları düzenlenecek.

Tarımda kuraklıkla mücadele için yeni adımlar. Kuru tarım yerlerinde kuraklık şartlarına bağlı olarak uygun alternatif ürün planlamasının nöbetleşme sistemine göre yapılması öngörülüyor. Sulu tarım içinse öncelik olarak meyve bahçeleri gibi sabit tesisler de çalışma yapılması ve sur ürünleri yetiştiriciliğinde kapalı devre yetiştiricilik sistemlerinin gelişmesi hedefler arasında bulunuyor.

AYRI AYRI SINIFLANDIRMA YAPILACAK

Bakanlık tarafından hazırlanan 2023-2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Plan’ında yapılan düzenleme göre, yağış ve toprak verileri de kullanıldı. Kullanılan bu verilere göre kuraklığın eşik seviyeleri kuru ile sulu tarıma göre farklı farklı olarak tespiti yapılmakta.

Bahsi geçen eşik seviyeleri göz önünde bulundurularak kuraklık şiddetine bağlı olarak yürütülen çalışmalar, kuraklık öncesi süreç, risk değerlendirme ve yönetimi, kriz değerlendirme ve yönetimi olarak ayrı ayrı sınıflandırılacak.

Bu durumda, eşik seviyelerinin takibi, kuraklık kriz tahmininde bulunabiliyor, uygun tedbirlerin de uygulanmaya alınması sağlanmış olacak.

KURAKLIKLA MÜCADELE EDEN ÜRETİCİLER İÇİN ÇÖZÜM YOLLARI

Kuru tarım yerleri için tarımsal kuraklık il eylem adımlara gereğince, kuraklıkla mücadele eden üreticilerin borçlarının ertelenmesi, düşük faiz oranıyla kredi verilmesi, destek görmeleri, tohuma yönelik ihtiyaçlarının karşılanması ve başka birçok yardım yapılması planlar arasında.

Kuraklık sebebiyle ortaya çıkan gıda, geçim sıkıntı ve ekonomik sorunlar sonucu ortaya çıkan sosyal huzursuzlukları da en az seviyeye indirmek için kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak sürecek olan çalışmaların yapılması hedefler arasında.

Aynı zamanda kuraklık şartlarına uygun alternatif ürün planlamasının nöbetleşme sistemine göre de düzenlenmesi, kuraklığa bağlı olan ürün kayıplarının hesaplanması ve risk ölçümleri ve yönetimi kısmındaki kısıtlama ve yasaklamaların yerine getirilmesi de öngörüler arasında bulunuyor.