EkonomiEditörün SeçtikleriGenel

Kötü haber sabah saatlerinde geldi: Kredi kartı kullanan herkesi kapsıyor

Kredi kartları ile ilgili kötü haber sabah saatlerinde geldi. Merkez Bankası verileri açıklandı. 4 haftalık ortalama verilerde kartlı harcamalar ilk defa 100 milyar TL’yi aştı. BDDK ise yaptığı açıklamasında bireysel kredi kart borcu stok büyüklüğü, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 123,78 oranında arttı.

Artış göstermeye devam eden yüksek enflasyon, hayat pahalılığı ve vatandaşın alım gücünün düşmesi, tüketici kredilerinde hızlı bir artışa neden oldu. Bu da kredi kartı harcamalarında yeni bir rekoru getirdi.

YILLIK YÜZDE 150’Yİ AŞTI

Gelen habere göre Merkez Bankası’nın verileri açıklandı. Buna göre banka ve kredi kartı harcamalarının 4 haftalık ortalamada 100 milyar 85 milyon 182 bin liraya yükseldiğini ortaya koydu. Verilere göre, yıllık artış ise yüzde 150’yi aştı.

BDDK DA AÇIKLADI

Bunun dışında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre bireysel kredi kart borcu stoku 20 Ocak haftasında 460.6 milyar lira ile geçen yılın aynı haftasına göre yüzde 123,78 artış gösterdi.

BORÇLANMA CAZİP HALE GELDİ

Uzmanlar konu ile ilgili yaptıkları değerlendirmelerinde politika faizi indirimleri ile kredi kartlarına gelen faiz sınırı tüketiciler için borçlanma cazip hale geldi. Yapılacak olan faiz politikası değişimlerinde ise hane halkı borçluluğunda ağır etkisi olacağı belirtildi.