Gündem

İstanbul’un tarihi çarşısı iki yılın ardından ihtişamlı günlerine geri dönüyor!

İstanbul’un tarihi ve popüler Kapalı Çarşısı eski günlerine geri dönmek için gün sayıyor. İstanbul’un tarihi zenginliğini ifade eden bu çarşı uzun bir süredir restoran çalışmaları ile eski verimliliğini ortaya koyamıyordu. Yıpranmaya ve aşınmaya yönelik yapılan güçlendirme çalışmaları sonrası her şey hazırlandı. Restorasyon çalışmaları 2 yıl sürdü. Bu iki yılın ardından yapılan çalışmaların sonucu görüntülere yansıdı. Bambaşka bir hale gelen Kapalı Çarşının yeni görüntüleri ise sosyal medyada paylaşıldı.

Osmanlı dönemine kaynaklık eden geçmişteki şanlı tarihi günümüze yansıtan hem yerli hem de yabancı pek çok turistin severek uğradığı popüler alan Kapalı Çarşı sonunda yeni görüntüsüne kavuştu. 2 yıldır süren restorasyon çalışmaları kapsamlı bir şekilde sürdürülmüş ve ara verilmeden devam edilmişti. Artık bu yeni süreç sonunda 45.000 metrekarelik bu çarşının yeniden gözde mekan olması bekleniyor.

DEĞİŞEN NE OLDU?

İstanbul dendiğinde akla gelen ilk simgeler arasında yer alan Kapalı Çarşı içerisinde yaklaşık 3600 dükkan ve 14 farklı han bulunuyor. Restorasyon çalışmalarında çatı kısmı onarıldı. Sağanak yağmurun etkisi ile biriken atık suyun temizlenebilmesi için özel su kanalları oluşturuldu. Elektrik ve fiber kabloları tek tek yenilendi. Deprem sırasında oluşabilecek zararın minimuma indirilmesi için güçlendirme çalışmaları tamamlandı.

KAPALI ÇARŞI RESTORASYONU NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Kapalı Çarşı’nın yeni görüntüsünde ince işçilikli tavan alanı da fark edildi. Çarşının tamamlanmasına çok az bir süre kaldığı ve yakın zamanda biteceği de eklendi. Konu üzerine Kapalıçarşı yönetim kurulu başkanı Fatih Kurtulmuş: “Restorasyon çalışmalarının Haziran dönemine kalmadan tamamlanacağını ve süreç tamamlandıktan sonra 2023 beklentisinin 50 milyon ziyaretçi olduğunu” ifade etti. 2022 yılında Kapalı Çarşıyı ziyaret eden Türk ve yabancı turistlerin sayısı 40 milyonu görmüştü. Kurtulmuş, Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle rekor seviyenin görülmesini beklediğini de sözlerine ekledi.