Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada MİLGEM projesinin önemi bir kez daha ortaya çıkarıldı. Proje kapsamında yerli savaş gemisi tasarımına yönelik yeni bir yön verildi. İhtiyaca yönelik tasarım üretme ve geliştirme faaliyetleri sürdürülüyor. 3 farklı tersanede eş zamanlı olarak inşa süreci devam ediyor.
Proje kapsamına ek olarak karakol gemisi yapımı da envantere eklendi. Hedefte dış kaynaklardan bağımsız bir şekilde tamamen yerli ve ihtiyaç doğrultusunda güvenliği sağlayıcı ve savaş dönemini destekleyici gemileri üretmek hedef alınıyor.
MİLGEM PROJESİ AMACI NEDİR?
MİLGEM projesi 90’lı yıllarda ilk kez Türk Donanmasının kendine ait envanterini geliştirebilmesi için başlatılmış bir projeydi. Yıl 2004’ü gösterirken İstanbul’da kurulmuş tersane komutanlığı tarafından burada özel bir proje ofisi meydana getirildi.
Proje kapsamında 4 farklı yerli gemi halihazırda kullanılıyor. Türkiye’den farklı ülkelere ihracatı da gerçekleşiyor. Son olarak 2021 yılında Savunma Bakanı tarafından 6, 7 ve 8. gemilerin ihale sürecinde olduğu söylemişti. Hedefte yerliliğin artırılması planlanıyor. Şu anda katedilen aşamada beklenen süreç ve projenin asıl hedefine ulaşılmış durumda.
ÇALIŞMALAR NE KADAR SÜRECEK?
Önümüzdeki dönemde 3 farklı tersanede, 3 gemi inşası yapılacak. 36 aylık dönem boyunca eş zamanlı başlatılan çalışmaların devam ettirilmesi planlanıyor. Yapılan açıklamaya göre tasarlanan projenin 2026 yılına kadar envantere girmesi planlanıyor.
Bu yıl içinde tamamlanacak proje ise 2021’de denize inme fırsatı bulan TCG İstanbul gemisi oldu. Testler tamamlanarak envanter listesine eklenecek. Tam da bu yıl bu çalışma ile beraber ASFAT tarafından üstlenmiş açık deniz karakol gemilerinin ikisi de teslim edilmiş olunacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından planlanan proje ile 8 farklı ihale 6 farklı savaş gemisinin envantere eklenmesini sağlayacak.