Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Türkiye’de ilk ölüm yaşandı: Yeni tehlikenin adı Strep A bakterisi! Strep A bakterisinin belirtileri

Dünya çapında pek çok ülkede tehlikenin adı olarak adlandırılan Strep A bakterisi ile ilgili kötü bir haber geldi. Türkiye’de Strep A hastalığından kaynaklı ilk ölüm ne yazık ki meydana geldi. 3 yaşındaki Aras Sönmez, Strep A bakterisi yüzünden hayatını kaybetti. Uzmanlar Strep a bakterisine karşı uyarıyor. İşte belirtiler ve merak edilenler..

Dünyada ilk olarak İngiltere’de görülen ve küçük çocukların hayatını kaybetmeisne neden olan Strep a bakterisi can almaya devam ediyor. Ülkemizde de ilk acı haber geldi. 3 yaşındaki Aras Sönmez doğum gününden, iki hafta önce yakalandığı Strep A bakterisinin neden olduğu enfeksiyon sebebi ile hayatın kaybetti.

“DİĞERLERİNDEN FARKLI KAŞINTILARI OLDUĞUNU SÖYLÜYORDU

Acılı Baba Oğuz Buğrahan Sönmez açıklamasında, “’Soğuk algınlığı, grip tarzında hastalıkları oldu. Aras’ı sürekli takip eden doktoruna götürdük. Yaklaşık 10 gündür de evde dinleniyordu. Hastalığı geçiyordu. Bu periyot bir-iki aydır devam etti. Sadece daha öncekinden farklı olarak vücudunda kaşınmalar olduğunu söylüyordu” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Fenalaşan Aras, bir gün içerisinde hayatını kaybetti. Baba Sönmez belirtileri şu şekilde sıraladı:

“Bu tarafının morarmaya başladığını gördük. Burnunda pütür pütür olan şeyler morarmaya başlamış. Hemen aklımıza menenjit geldi. Arası o şüpheyle Etlik Şehir Hastanesi’nde götürdük. Hastaneye gitmem 15 dakika sürdü. Kırk dakikalık bir zaman içinde bu morartı Aras’ın bütün vücuda yayıldı. Ondan sonra doktorlar genel bir bilgilendirmeyi yaptı, Arası yoğun bakıma alacaklarına dair. Antibiyotik tedavisine başladık hemen damardan dediler”

Bir süre sonra kalbi duran Aras, hayatını kaybetti.

“HERKES ÇOCUKLARINI TAKİP ETSİN”

Baba Sönmez, ”Hiçbir sağlık sorunu olmayan bir çocuğu bile 3-4 saat içinde götürebildiyse eğer kimsenin başına böyle bir şey gelmesin. Çünkü evladını kaybetmek çok zor bir durum. Doktorlardan da allah razı olsun. Gerekli müdahaleleri yaptılar. Biz ilk defa biz kendi çocuğumuzla beraber duyduk. Bir çocuk bile kurtulsa bizim için çok önemli. Herkes çocuklarını birebir takip etsin” diye konuşarak uyarıda bulundu.

Strep A diğer ülkelerde pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine neden oldu. Strep A solunum yolunda, boğazda ve deride enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türü. Hafif bademcik enfeksiyonlarına yol açtığı gibi özellikle deriden bulaşan türü ölümcül olabiliyor.