Sağlık

Ufak bir ben hayatınızı karartabilir! Uzmanlar cilt kanserine karşı uyardı: Takip edin renk değiştirirse…

Hemen herkesin vücudunda bulunan kahverengi lekeler halk dilinde “ben” olarak adlandırılır. Vücutta doğal süreç içinde oluşan bu benler farkında olmadan riski durumu oluşturacak seviyeye dönebilir. Bunu fark edebilmek ancak dikkatli gözler ile mümkündür.

İşin uzmanları konu üzerine vatandaşları uyarıyor. Vücutta bulunan “ben” üzerindeki lekelerin değişimine ve farklılaşmasına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle renk değişimi ileri boyutlu cilt kanserinin habercisi olabilir.

SAĞLIKLI OLAN “BEN” AÇIKLANDI!

El ve yüzde daha çok fark edilen vücudun farklı bölgelerinde de bulunabilen benler çoğaldıkça ve renk değişimine uğradıkça cilt kanserini tetikleyebilir. Bu konuda uzmanlar uyarıyor. Vücuttaki benler üzerinde renk değişimi ve yapısal farklılaşma gördüğünüz anda dermatoloğa gitmek gerekiyor.

Dermatoloji uzmanı Doktor Bilge Ateş konu üzerine detaylı açıklamada bulundu. İlerleyen yaşlarda benler büyüyebiliyor ve renginde değişimi oluşabiliyor. Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda 10’dan başlayarak 40’a kadar ben bulunması mümkündür. Kahverengi, bazen koyu kahverengi ve siyaha dönük olabilir. 50 yaşına kadar vücutta barınmaya devam ediyor.

“BEN” NEDEN VE NASIL OLUŞUR?

Cildin doğal rengini verebilmek için çocukluk döneminden itibaren salgılanan Melanosit deri üzerinde ben oluşumunu tetikliyor. İyi huylu olarak deri üzerinde beliren bir lezyondur. Vücutta ben oluşumunu tetikleyen bazı durumlar bulunabiliyor. Özellikle aşırı güneş ışığına maruz kalan kişilerde görülme sıklığı artıyor. Genetik olarakta var olabilen bir durumdur. Melanin hormonu aşırı üretildiğinde ben oluşumu tetiklenebilir.

“BEN” NE ZAMAN ZARARLI HALE GELİR?

Zararsız olan benler zamanla Melanom adı verilen bir deri hastalığına dönüşebiliyor. Bunu fark edebilmek mümkün. Normalden daha çok büyümeye başlamış olabilir. Bulunduğu bölge kaşınabilir, iltihaplanır, rengi değişir, kanama oluşabilir. Kenar kısımlarında klasik yuvarlaklık kaybolarak düzensiz şekiller oluşmaya başlamış olabilir. Böyle bir durumda muhakkak ki bir uzmana danışmak gerekir.