EkonomiEditörün SeçtikleriGenel

Sürücü ehliyetiniz varsa aman dikkat: Yapan yanacak! Anında 951 TL ödeyeceksiniz

Trafiğin güvenliğini sağlamak ve sürücülere güvenli bir sürüş deneyiminin sunulması adına trafikte bazı kurallar bulunuyor. Kurallara uymayanlara ise trafik cezası kesiliyor. Ancak bu yıl trafik cezalarına ciddi oranda zam yapıldı. Pek çok sürücünün yaptığı bir hata geçtiğimiz yıl 427 TL iken, bu yıl o hatanın bedeli 951 TL olarak belirlendi.

Araç sahiplerini ilgilendiren gelişme geçtiğimiz günlerde belli oldu. Yeniden Değerleme Oranının belli olması ile birlikte trafik cezaları da netleşti.

BUNU YAPAN ANINDA 951 TL ÖDEYECEK

Trafiğe çıkan sürücülerin en çok ceza yediği konulardan biri kırmızı ışık. 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olan kırmızı ışıkta geçme cezası artık 951 TL. Aynı zamanda hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 civarında aşanlar da aynı miktarda ceza ödeyecek.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANILIRSA

Kazaların en büyük nedeni olarak gösterilen alkol için de cezalar oldukça yüksek. Alkollü araçla ilk kez yakalanan 4 bin 64 TL para cezası ödeyeceği bildirildi. Ayrıca 2022’de 2 bin 286 TL olan ikinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalanana ise, 5 bin 96 TL para cezası verileceği açıklandı.

YETKİSİ DIŞINDA KULLANILIRSA 8 BİN 90 TL

Bunun dışında yetkisi dışında çakar ve siren kullanmanın cezası da oldukça büyük. 2022’de bin 823 TL olan ceza tutarı, 4 bin 64 TL olduğu Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte ehliyetsiz araç kullananlar, 8 bin 90 TL ceza ödeyeceği duyuruldu.

Ceza kesim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeyenler bu miktarların indirimli hallerinden yararlanabilecek.