Editörün SeçtikleriGündemPolitika

Kulislerden bomba iddia! Seçimler erkene çekiliyor: İŞTE SEÇİMİN YAPILACAĞI TARİH

Türkiye 2023 yılına girmesi ile birlikte aslında seçim yılına da girmiş oldu. 18 Haziran tarihinde yapılması planlanan seçimin daha erken bir tarihe çekileceği konuşulmaya başlandı. AK Parti 18 Haziran tarihini elverişsiz bulması sonrasında gündeme yeni bir tarih bomba gibi düştü.

Seçimlerin, 73 yıl önce Demokrat Parti’nin de zafer kazandığı 14 Mayıs günü olarak yapılmayacağı konuşuluyor. İşte son dakika seçim gelişmelerinin detayları..

ERKEN SEÇİM İŞARETİ VERİLDİ

Seçim haberleri tüm hızıyla gelmeye devam ediyor. Artık seçimlerin haziran ayında yapılmayacağı neredeyse kesinleşti. Hem AK Parti hem de MHP tarafından yapılan açıklamalar erken seçim tarihinin işaretini verdi.

18 HAZİRAN ELVERİŞSİZ BİR TARİH

18 Haziran’da yapılması planlanan seçimin daha erkene alınacağı resmen kesinleşti. Konuşulan tarihler arasında en uygun olanı 14 Mayıs olarak gözüküyor. Ramazan Bayramı 20-23 Nisan, LGS 4 Haziran, Kurban Bayramı 27-30 Haziran’da. Haziran, doğal olarak hac mevsimine de rastlıyor. Haziranda ayrıca üniversiteler tatile girmeye başlarken, tarımsal üretimin en hareketli dönemi 18 Haziran’ı da kapsıyor

SANDIK İÇİN İKİ YOL

Türkiye iki yöntemle seçime gidebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, Cumhurbaşkanı tek başına seçim kararı alma hakkına sahip. Bunun yanı sıra Meclis de seçim kararı alabiliyor. Meclis’in seçim kararına en az 360 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor.