Editörün SeçtikleriGündemSağlık

3 ilimizde yeni salgın görüldü! Bu belirtiler varsa hemen yoğun bakıma: Türkiye’de Strep A paniği

Kış döneminin gelmesiyle birlikte mevsimsel hastalıklar baş göstermeye başladı. Ancak bunların dışında bir de Strep A virüsü ortaya çıktı. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa’nın pek çok ülkesinde görülen ve şimdiye kadar 20’den fazla çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan Step A Türkiye’de!

Konuya ilişkin yapılan açıklamada virüsün şimdilik 3 ilde tespit edildiği açıklandı. Uzmanlar virüsle ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.

3 İLDE GÖRÜLDÜ

Strep A virüsü yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısı her geçen gün artıyor. Virüs hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Ülkemizde de görülen virüste tedavinin gecikmesi ne yazık ki ölüm oranını arttırıyor.

TEDAVİNİN GECİKMESİ HAYATİ RİSKİ YÜZDE 50 YÜKSELTİYOR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Strep A virüsü için önemli açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamasında, “Kas etrafındaki zarı harap ederek başlayan Strep A, kas yıkımına neden olur. Oldukça ağır bir tablodur. Strep A; orta kulak iltihabı, zatürre ve deri enfeksiyonlarına neden olabilir. Tedavisinin gecikmesi durumunda hayati risk yüzde 50 oranında yükselebilir. Strep A enfeksiyonu durumunda bademcik iltihabını da küçümsememek lazım” ifadesini kullandı.

EN ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN…

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Strep A ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken durumun deride kızararak büyüyen yara, çocuğun ateşinin düşmemesi olduğunu belirtirken ‘Şiddetli ağrı şikâyeti varsa hiç vakit kaybetmeden çocuğu doktora götürmelisiniz’ uyarısında bulundu.

ANNE BABALARA ÖNEMLİ UYARI

Ceyhan, ‘Çocuğun kendini halsiz hissetmesi, idrar miktarının azalması, ağlamasına rağmen gözyaşı akmıyorsa gibi durumlar varsa bu çocuklar ancak yoğun bakım şartlarında izlenmeli.’ dedi.