Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Uzmanlardan flaş açıklama: Maskeler yeniden takılıyor

Kış aylarının yeniden kendini hissettirmesi ile birlikte uzmanlardan maske açıklamaları gelmeye başladı. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Prof. Dr. Alpay Azap tarafından yeni bir açıklama daha geldi. Azap, maske takmanın bireylerin tercihlerine bırakılmaması kıonusunda uyarıda bulundu.

Twitter üzerinden açıklamalarını yapan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, sosyal medyada detayları aktardı. Maske kullanımının altını çizen Azap’ın açıklamaları haberimizde..

“MASKEYE GEREK YOK DİYEN OKUSUN”

Prof. Dr. Azap paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Aslında ayrıntılı bilimsel verilerle kimseyi sıkmak istemem. Ama maske kullanmak gerektiğine dair açıklamama o kadar çok ‘eleştiri’ geldi ki doğruları ortaya koymak adına bu kısa bilgisel zorunlu oldu.

‘Hayatta en hakiki mürşid bilim’ olduğuna göre, bakalım bilim ne diyor: Çok çalışma var ama 10 gün önce tıp alanındaki en prestijli dergide (@NEJM) yayımlanan, Harvard Üniversitesinden bilim insanlarının yapmış olduğu bu karşılaştırmalı çalışma çok güzel: ‘Maskeye gerek yok’ diyen meslektaşlarım okusun diye buraya koyuyorum: https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2211029?articleTools=true

Çalışma ABD, Massachusetts eyaletinde, Mart-Haziran 2022’deki 15 haftalık sürede maske zorunluluğunu kaldıran okullarla (70 bölgede kaldırılmış) maske uygulamasına devam eden okullardaki (2 bölgede devam etmiş) öğrenci ve çalışanlarda COVID-19 sıklığını karşılaştırmış.

Maske zorunluluğunu kaldıran bölge okullarında çalışan ~46bin personelde 2882 (1000’de 81), 294bin öğrencide 9168 (1000’de 40) FAZLADAN COVID gelişmiş. Başka bir ifadeyle; çalışanlarda 7127 olgunun %40’ı, öğrencilerde 28524 olgunun %32’si maske kullanılmamasından kaynaklanmış.

MASKE UYGULAMASI KORONAVİRÜSÜN SIKLIĞINI AZALTMADA ÇOK ETKİLİ

Üstelik maskeye devam eden okullar kalabalık ve alt yapısı/havalandırması daha kötü. SONUÇ: Maske uygulaması COVID sıklığını azaltmada çok etkili. Ancak burada etkili olan bireysel maske uygulaması değil, herkesin maske takması. Hemen herkes takınca COVID’in yayılması azalıyor.

MASKE KULLANIMI BİREYLERİN TERCİHİNE BIRAKILMAMALI

Tam da bu yüzden maske kullanımı bireylerin tercihine bırakılmamalı. Özellikle olguların hızla arttığı dönemlerde toplumda yayılımı azaltmak (sıfırlamak değil !), riskli kişileri koruyabilmek için kapalı ortamlarda (okul, toplu taşıma) hemen herkesin maske takması sağlanmalı.

Bu kış tek sorunumuz COVID de değil. Maske kullanımı grip, RSV gibi diğer solunum virüslerini de azaltacaktır. Maskenin yanı sıra etkili/doğru havalandırma, riskli grupları aşılama vazgeçilmezdir. Bunlarla ilgili bilimsel çalışmaları dileyen meslektaşlarıma gönderebilirim.”