Editörün SeçtikleriGenelSağlık

Bir ilimizde daha kuduz paniği! Yayılmaya mı başladı? O bölgeler acilen karantina altına alındı

Geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’nin içini yakan haber Bitlis’ten gelmişti. Bir çocuğun ölümüne neden olan kuduz, şimdi de Adıyaman ilinde görüldü. Haberi duyan vatandaşlar yayılmaya mı başladı? Sorusuna cevap arıyor. Konu ile ilgili yazılı açıklama yapılarak, iki bölgenin karantina altına alındığı duyuruldu. İşte detaylar..

Kuduz paniği bölge bölge yeniden ortaya çıkmaya başladı. Bitlis’te 11 yaşındaki çocuk kuduz köpek tarafından ısırılmıştı. Ancak yapılan müdahale ve hastanedeki tedavilere rağmen hayatını kaybetmişti. Gündem olan kuduz şimdi de Adıyaman’da görüldü.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

Konu ile ilgili Adıyaman Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama geldi. İşte o ifadeler:

10.11.2022 tarihinde Adıyaman Belediyesi Veteriner işleri Müdürlüğü ekipleri tarafından Sümerevler Mahallesinden alınan kedide; veteriner hekimimizin ön muayenesi neticesinde ilgili kediye “kuduz şüpheli” protokolü uygulanmış ve Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından gerekli tedbir çalışmaları ilk andan itibaren uygulanmıştır. 11.11.2022 tarihinde ölen kedi aynı gün İl Tarım Orman Müdürlüğüne teslim etmiştir. İl Tarım Orman Müdürlüğü’de ilgili hayvana Kuduz Hastalığı protokolünü uygulayarak 11.11.2022 tarihinde Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne Veteriner Hekim refakatinde teslim edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde hayvanda kuduz hastalığı tespit edilmiştir

Adıyaman İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından Bahçecik Mahallesi ve Sümerevler Mahallesinde “kuduz şüpheli vakaa” nedeniyle karantina uygulanması kararı alınmıştır. Bu çerçevede ilgili alanlarda sahipsiz sokak hayvanlarına belediye ekipleri tarafından koruyucu kuduz aşısı uygulaması ve işaretleme yapılacak olup, sahipli kedi ve köpeklere ise Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince koruyucu kuduz aşısı uygulaması yapılacaktır.

KUDUZ ŞÜPHESİNDE NE YAPILMALI?

Kişi, herhangi bir sahipsiz sokak hayvanı tarafından ısırılma, tırlamanma gibi bir temasla karşılaştığında bölgeyi hemen bol sabun ve tazyikli su ile temizlemesi gerekiyor. Daha sonra ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli, gerekli görüldüğünde aşı olunmalı.