Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Özel sektörde çalışanlarına bu yılın müjdesi geldi: 1.000 TL doğalgaz yardımını almayan kalmasın! Ödemeler banka hesaplarına yatırılacak

Özellikle özel sektör çalışanları, ilaç gibi gelecek doğalgaz destek ödemelerinin detaylarını merak ediyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre artık özel sektör çalışanlarına verilen doğalgaz ve ısınma yardımı SGK primine ve vergiye tabi tutulmayacak. İşte detaylar..

Çalışanların fatura borçlarının silinmesini sağlayacak olan düzenleme resmen yürürlüğe girdi. 2023 yılının haziran ayına kadar işveren tarafından çalışanların maaşlarına ek 1.000 TL’lik doğalgaz yardımı gündeme bomba gibi düştü. Peki, başvurular nasıl yapılacak? Başvuru şartları neler?

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özel ve kamu sektöründe çalışan vatandaşlar rahat bir nefes alacak. Milyonlarca kişi sert geçecek kış ayları için yardım alabilecek. Bu şekilde gelir vergisi ve sigorta prim kesintilerinden de tabi tutulacaklar.

HaberTürk’ün haberine göre özel sektör çalışanları için yapılan düzenlemeye göre hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL’den vazgeçiyor. 633 TL’lik bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.

Ayrıca, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 TL’yi 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

NAKİT OLARAK ÖDENECEK

Konu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, çalışanlarına 1.000 TL’ye adar doğalgaz ve elektrik desteği veren firmalara gelir vergisi ve sigorta primi konularında indirim yapılacağını belirtti. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indiriminden yararlanabilecek.

KİMLER 1.000 TL DOĞALGAZ DESTEĞİNE BAŞVURABİLECEK?

Doğalgaz desteğine kimlerin başvurabileceği merak konusu oldu. Çalışanlara verilmesi hedeflenen bu ödemeler işverenler açısından zorunlu değil. Bu sebeple bütün öze sektör çalışanları ne yazık ki 1.000 TL ısınma ve doğalgaz yardımından yararlanamayacak.