Kredi kartı geri ödemelerinde “az ödeme” yöntemi açıklandı! Ekstre zorlamaya başlarsa bu yöntemde…
Yaz döneminde vatandaşlar genellikle seyahat ve tatil harcamalarını artırdı. Öte yandan halihazırda devam eden temel ihtiyaç harcamalarına yaz döneminde tatil harcamaları da eklenince, kredi kartı harcamaları bu dönemde yoğunlaştı. Bir diğer yandan yaz döneminin sona erip, Eylül ayı ile birlikte sonbaharın gelmesiyle de vatandaşlar okul hazırlıkları, ev ihtiyaçları, yaklaşan kış için giyim ve mutfak ihtiyaçları gibi gereksinimler için harcamalarını artırdı.
Uzmanlar, kredi kartlarında artık limitlerin sonuna kadar kullanılmaya başlandığı bir dönemin yaşandığını belirtiyor ve harcamaların yoğunlaştığı bu dönemlerde bankaların sunduğu “ek taksit” ya da “taksit erteleme” seçenekleri, bütçelerin nefes almasını sağlıyor. Bu seçenekler, “borç ödeyememe” riskini de azaltıyor. İşte detaylar…
KREDİ KARTI KULLANIMI DUDAK UÇUKLATIYOR!
Posta’dan Bilal Emin Turan’ın haberine göre Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre ilk 7 aylık süreçte, toplamda 92 milyon adet kredi kartıyla 1 trilyon 364 milyar liralık alışveriş yapıldı. Bu harcama tutarı, 2021 yılının tamamında yapılan kartlı alışverişlere denk geliyor. Yani 2022’nin ilk 7 ayında, geçen yılın verilerine göre 1 yıllık harcama yapılmış durumda. Ayrıca nakit avans çekimleri ile bu dönemdeki kredi kartı kullanımı 1,5 trilyon lirayı da aşıyor.
Artık her alanda ve her adımda kullanılabilen kredi kartlarının bu yoğun kullanımlarıyla birlikte ekstreler de önceki dönemlere göre yükseliyor. Dolayısıyla da gelirler aynı oranlarda kalırken, geri ödemelerde sorunlar ortaya çıkabiliyor. Kimi zamanlarda asgari ödeme tutarının dahi ödenemediği tablolar ortaya çıkıyor. Ödenemeyen borçlar nedeniyle kredi kartları da bir süre sonra kullanıma kapatılıyor ve belli bir süre sonra da yasal takip süreci başlıyor. Süreç daha sonra düşük not, kara liste ve haciz gibi sonuçlara kadar uzanabiliyor.
EK TAKSİT VE TAKSİT ERTELEME SEÇENEKLERİ
Habere göre bankalar bazı sektörlere göre o ayki peşin veya taksitli harcamalar için ek taksit seçeneği sunuyor. Artan taksit sayısı ile ödemeler de daha uzun vadelerde yapılabileceği için aylık yüklü ödemeler de önlenmiş oluyor. Uzmanlar, bu nedenle “taksit erteleme” ya da “ek taksit” imkanlarının, bütçeye göre değerlendirilebileceğini ifade ediyor.