Gündem

250 bin TL geri ödemesiz destek verilecek! E-Devlet’te yeni hizmet açıldı, son başvuru 30 Eylül!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, e-Devlet sistemi üzerinde açılan yeni uygulamayı duyurdu. Vatandaşlar, e-Devlet’te açılan yeni hizmete de kolayca başvuruda bulunabilecek. Ali Taha Koç, yaptığı açıklamada “Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı” uygulamasının devreye alındığını, programa başvuruların de e-Devlet üzerinden yapılabileceğini söyledi. Koç’un açıklamalarıyla birlikte yeni hizmet merak konusu oldu. Vatandaşlar, yeni hizmet dahilinde ne tür destekler sağlanacağını araştırıyor. İşte detaylar…

ALİ TAHA KOÇ’UN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Koç; geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmeler için oluşturulan yeni destek programına başvuruların da e-Devlet kapısı üzerinden yapılabileceğini ifade etti.

Koç, konuya ilişkin açıklamasında “Kültürel miras unsuru olarak icrası ustalık-zanaatkarlık becerisi gerektiren, özgün, icra edilen mesleğin değerlerini, felsefesini, inceliklerini gelecek kuşaklara aktarılmasını temin etmek, usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yürütülen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için ‘Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı’ tasarlanarak devreye alınmasına karar verildi. Söz konusu programa başvurular e-Devlet kapısı üzerinden yapılabilecek” sözlerini dile getirdi.

HANGİ MESLEKLER YER ALIYOR?

Koç, yaptığı açıklamada 31 farklı geleneksel meslekten işletmenin ön başvurular kapsamında yer aldığını ve bunlar arasında da seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi kaybolmaya yüz tutmuş olan mesleklerin üst sıralarda yer aldığını ifade etti. Koç ayrıca açıklamasında şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası – fayton imalatı gibi sıra dışı mesleklerin de uygulama kapsamında yer aldığını belirtti.

DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR OLACAK?

Gelen açıklamalara göre 30 Eylül’e kadar e-Devlet üzerinden işletmeler başvuruda bulunabilecek. Program ile birlikte istihdam oluşturan işletmelere de 250 bin TL’ye kadar geri ödemesiz destek verilecek. Ayrıca işletme sahibinin mesleki bilgilerini aktarması için yetiştireceği personel için de 150 bin TL’ye kadar destek sağlanacak. Makine ve teçhizat giderleri için de 50 bin TL’lik üst limitte destek sağlanacak.