EkonomiEditörün Seçtikleri

Aile Bakanlığı 868 TL ödeme yapıyor: e-Devlet üzerinden bakabilirsiniz! Ödemeler banka hesaplarına yapılacak

Her yıl Aralık ayında belli olan asgari ücret zammı ile birlikte çeşitli ödemelerde de artış yapılıyor. Gelen bir son dakika haberine göre ödemelere devam eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 868 TL ödeme yaptığını belirtti. Ödemelerin yatırılıp yatırılmadığını e-Devlet hesabınız üzerinden kontrol edebilirsiniz. Ödemelerin anında banka hesaplarına aktarıldığı belirtildi. Yapılan açıklamada 868 TL’lik ödemelerin başladığı ve temmuz ayında tamamen hesaplara aktarılacağı ifade edildi.

BAŞVURU ŞARTLARI AÇIKLANDI

Gelen bilgiye göre ödemelerden yararlanmak isteyenlerin belirtilen birtakım şartları taşımış olması gerekiyor. Bu şartları taşımayan kişilerin belirtilen ödemelerden yararlanamayacakları ifade edildi. Ödeme için aranan şartlar şu şekilde sıralandı:

Öncelikle ölüm tarihinde vefat eden sigortalı eş ile resmiyette evli olunmalıdır.

Vefat eden eşin ölüm aylığı verilmesi için istenen sigortalılık ve prim şartlarını taşıyor olması gereklidir.

Geride kalan eşin aylık hak sahibi iken yeniden evlenmemesi gereklidir.

Ayrıca eşin, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da maaş bağlanmamış olmalıdır.

Bu şartları yerine getiren vefat etmiş sigortalının eşine %50 oranında; aylık bağlanmış çocuğu bulunmaması halinde ise %75 oranında maaş bağlanıyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Dul ve yetim aylığı başvuruları vefat eden sigortalının bağlı olduğu sigorta hizmet koluna göre farklı adreslere ve farklı yöntemlerle yapıldığı belirtilirken e-Devletten yapılacak başvurular için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alt hizmetlerinde yer alan “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” hizmetini kullanmak gerektiği ifade edildi.

Açıklamanın devamında ise şahsen yapılacak olan başvurularda ise vefat eden kişinin bağlı olduğu hizmet koluna göre farklı noktalarda işlem yapılacağı belirtildi.