Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere destek ödemesi yapıyor: Hesaplara karşılıksız 5.000 TL yatırılacak!
Covid-19 salgını ile birlikte dünya genelinde sağlığın yanı sıra ekonomi ve üretim alanlarında da çok sancılı dönemler yaşandı ve bu sancılar etkilerini göstermeye devam ediyor. Pandemi sürecinde şartlar önceki döneme göre daha esnek hale gelmiş olsa da kuraklık da üretim üzerindeki etkilerini göstermeye devam ediyor. Bu durum da en çok çiftçilerin mağdur olmasına neden oluyor. Kuraklık nedeniyle çiftçiler topraktan bekledikleri ve istedikleri verimi alamıyor. Bir de buna yükselen maliyetler eklenince, çiftçilerin üretim sürecinde sağladıkları kazanç, giderlerini bile karşılamıyor. Bu da çiftçilerin farklı alanlara yönelerek kazanç elde etmesine neden oluyor. Bu nedenle de devlet, çiftçilere teşvikler ve destekler sunarak üretimin sürekliliğini muhafaza etmeye çalışıyor. İşte detaylar…
Kuraklık Nedeniyle Verim Kaybı Destekleri
Tarım ve Orman Bakanlığı, belirlenmiş olan tarım havzalarındaki köylerde yağış yetersizliğinden dolayı %30 ve üzerinde verim kaybı yaşayan çiftçilere destek sağlıyor. Bu desteklerden ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçiler yararlanabiliyor. Verilen destek tutarı ise verim kaybı hesaplanarak dekar başına göre 30 TL’den 100 TL’ye kadar değişebiliyor. Örneğin verim kaybı %30 – 39 arasında ise destek 30 TL, verim kaybı %60 – 69 arasında ise 60 TL, verim kaybı %100 ise 100 TL dekar başına ödeme gerçekleştiriliyor. Ancak buradaki en önemli nokta, bu desteklerden yararlanmak isteyenlerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması gerekiyor.
Bakanlık Çiftçiye Hangi Destekleri Sağlıyor?
Çiftçilere verilen destekler arasında, kuraklık desteğinin yanı sıra mazot ve gübre destekleri de veriliyor. Bu noktada ise üretimi yapılan ürünün çeşidine göre dekar başına ödeme yapılıyor. Mazot ve gübre destekleri kapsamında en az 25 TL, en fazla 76 TL ödeme gerçekleştiriliyor. Ayrıca bakanlık tarafından nadas, toprak analizi ve organik tarım destekleri de çiftçilere ulaştırılıyor.