2022 vekalet ücreti hesaplamaları yapılırken, her sene Türkiye Barolar Birliği’nin belirlemiş olduğu tutarlar esas alınır. Her sene vekaletname ücreti, Türkiye Barolar Birliği, avukatların müvekkillerine sağladıkları hukuki yardım ve danışmanlık hizmetlerinden alacakları asgari ücretleri belirleyerek, taban ücret politikası uygular.
Vekalet ücreti avukatların müvekkillerine verdikleri her türlü hukuki yardım ve danışmanlık hizmetlerini kapsayan, avukatlık ücretlerine denir. Bu ücretlerin taban tutarları belirlenmiş olmakla beraber, her dosya ve dava için farklı ücretler talep edilir. Ayrıca davanın hangi mahkemede görüleceği hususu da vekalet ücretlerinin belirlenmesinde önemli bir kriterdir.
2022 Vekalet Ücreti Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
2022 yılı itibarı ile vekalet ücretleri hesaplanırken, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) her sene için belirlemiş olduğu ücretler esas alınır. Bu ücretler, avukatların müvekkillerinin ödemesi gereken, aldıkları davalara ve davanın görüleceği mahkemelere göre tutarı değişen ücretlerdir.
Farklı mahkeme dosyaları için farklı vekalet ücretleri talep edilir. Örneğin; ceza mahkemelerinin bakmış olduğu davalar ile aile mahkemelerinin baktığı davaların vekalet ücretleri birbirlerinden farklı olacaktır.
Vekalet ücreti ile avukat danışma ücretleri de birbirlerinden farklı tutarlarda talep edilir. Ayrıca noter vekalet ücreti ile avukata ödenen vekalet ücretleri de birbirlerinden farklıdır.
2022 Noter Vekalet Ücreti Ne Kadardır?
2022 yılı itibarı ile noterden vekalet verilirken ödenecek tutar; vekaletin türüne ve vekalet verilecek kişiye göre değişir. Vekalet, avukatlar için çıkartılabileceği gib, normal vatandaşlar için de çıkartılabilir. Vekaletname dava için, satış işlemleri için ya da diploma almak gibi pek çok iş için çıkartılabilir. 2022 vekalet ücretleri şu şekilde sıralanabilir:
- Noter vekaletname ücreti; 2022 yılı itibarı ile 192 TL’dir.
- Noter tapu vekaleti için ödenecek tutar; 240 TL’den başlayarak 650 TL’ye kadar çıkabilir.
- Avukat vekaletname ücreti; 192 TL’dir.
- Muhasebeciye verilecek vekaletname ücreti; 192 TL’dir.
Avukatlara Verilen Vekaletname ile Neler Yapılabilir?
Müvekkillerin avukatlara çıkardıkları vekaletname ile avukatın yapabileceği şeyler, vekaletnamenin türüne ve kapsamına göre değişiklik gösterir. Çıkartılan vekaletname ile avukatların yapabileceği işlemler şu şekilde özetlenebilir:
- Avukatların, genel dava vekaletnamesi ile yapabileceği şeyler; dava açmak ve icra takibi yapmaktır. Bunların dışında başka işlemler yapamaz ve faaliyetlerde bulunamazlar.
- Bu vekaletname genişletilirse, başka faaliyetlerde de bulunabilir.
- Genel dava vekaletnamesi Türkiye’de noterler tarafından çıkartılmaktadır.
- Yurt dışında genel dava vekaletnamesi çıkarabilmek için konsolosluklara ya da o ülkenin ilgili makamlarına başvuruda bulunmak gerekir.
- Genel dava vekaletnamesi ile avukat sadece davayı açabilir. Dava açıldıktan sonra davanın her evresini izlemesi, yapılacak işlemlerde gereğini yerine getirmesi ve dava sonuçlanana kadar müvekkili temsil etmesi için, avukata gerekli izinlerin verilmesi gerekir.
- Vekaletnamenin içeriğinde, avukatların yapmaya yetkilendirileceği tüm maddeler yer almalıdır. Aksi halde avukat dava için yapılması gereken şeyleri, yetkisi olmadığından yapamaz.
- Kişiye sıkı sıkıya bağlı olan hakların savunulmasında avukata vekaletname verilirken, resimli bir vekaletname çıkartılmalıdır.
2022 Avukat Vekalet Ücreti Ne Kadardır?
2022 yılı itibarı ile avukatlara verilecek olan vekaletname ücreti; Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) her yıl asgari düzeyde talep edecekleri avukatlık ücretlerdir. Bu ücretler, müvekkillerin aldıkları davalara, dosyada danışman olarak görev alıp almadığı ve davanın görüleceği mahkeme türüne göre farklılık gösteren ücretlerdir.
- Avukatlara vekaletname verilmesinin sebebi, avukatın müvekkil adına resmi işlemleri gerçekleştirebilmesi için müvekkil tarafından avukatlara verdikleri bir tür izindir. Yapılan işleme ve görülecek olan dava dosyasına göre, bu ücretler değişiklik gösterir.
- Avukatlara verilen vekaletname ücreti, 2022 yılı itibarı ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından 192 TL olarak belirlenmiştir.