Dünya

Kırgızistan’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Kırgızistan’da asgari ücret, ortalama bir hayat sürebilecek ve geçim sağlanabilecek bir düzeydedir. Kırgızistan’da, pek çok ülkeye göre hayat pahalılığı yoktur. Bu nedenle asgari ücretle çalışan ve geçimini bu yolla sağlayan biri, ülkede ortalam bir hayat sürerek yaşayabilir. Kırgızistan’da asgari ücret, 2022 yılı itibarı ile dolar bazında yaklaşık olarak 150 dolar civarında ücret alırlar.

Kırgızistan’nın resmi para birimi somudur. 1000 Kırgızistan somusu, yaklaşık olarak 12 dolar civarına denk gelir. 1 Türk lirası ise, 6,94 Kırgızistan somusuna denk gelir.

Kırgızistan’da hayat pahalı değildir. Bu nedenle Türkiye’ye kıyasla birim asgari ücret daha az olsa da alım gücü Kırgızistan’da daha fazladır. Bu nedenle aynı birim para ile Kırgızistan’da geçinmek daha kolay ve rahat olacaktır.

Kırgızistan’da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Kırgızistan’da asgari ücret hesaplaması, halkın alım gücüne ve en alt seviyedeki asgari geçim tutarına göre hesaplanır. Kırgızistan’da asgari ücret, 2022 yılı itibarı ile dolar bazında yaklaşık olarak 150 dolar civarında ücret alırlar. Kırgızistan’nın resmi para birimi somudur. 1000 Kırgızistan somusu, yaklaşık olarak 12 dolar civarına denk gelir. 1 Türk lirası ise, 6,94 Kırgızistan somusuna denk gelir.

Kırgızistan’da asgari ücret ile geçinmek mümkündür. Hayat pahalılığı yüksek vergi kesintileri ve yüksek zamlar olmadığından, Kırgızistan’da yaşamak ve geçinmek Türkiye’ye göre daha kolaydır. Türkiye’de birim asgari ücret daha fazla olduğu halde alım gücü daha azdır. Bu nedenle de aynı birim para ile Kırgızistan’da geçinmek Türkiye’ye oranla daha kolay ve rahat olacaktır.

Kırgızistan’da zorunlu çalışma saati günlük sekiz saat olarak belirlenmiştir. Haftalık ise 38 ile 40 saat arası zorunlu çalışma süresi vardır. Bu sürenin üzerine çıkıldığı zaman işveren tarafından çalışanlara fazla mesai ücreti ödenmelidir. Bu hesaplamalara göre ayın 22 günü iş günü olarak geçer, hafta içi 5 gün çalışma, 2 gün ise tatil günleridir.

Kırgızistan’da Asgari Ücretle Yaşam Şartları Nasıldır?

Kırgızistan’da asgari ücretle geçinmek, diğer ülkelerle kıyaslandığında çok zor değildir. Kırgızistan’da asgari ücret, 2022 yılı itibarı ile dolar bazında yaklaşık olarak 150 dolar civarında ücret alırlar. Hayat pahalı olmadığından bu parayla ucu ucuna da olsa geçinmek mümkündür.

Fakat kıdem sahibi, mesleki tecrübeye ve eğitime sahip çalışanlar, asgari ücretle maaş almazlar. Kırgızistan’da farklı iş kolu ve mesleklerde çalışanların ortalama kazançları, dolar bazında aylık 201 dolar civarındadır.

Kırgızistan’da emlak fiyatları çok yüksek değildir. Bu nedenle asgari ücret alan ve hanesinde başka birinin geliri olmayan asgari ücretli çalışanlar ev tutabilirler. Ayrıca pek çok ülkeye göre gıda maddeleri de ucuzdur. Bu nedenle mutfak masrafları da istenilen düzeyde hat beklenilen altında kalacaktır.

Kırgızistan’da barınma, giyim, ulaşım ve gıda gibi temel ihtiyaçlar pahalı değildir ve çoğu insan aldıkları maaşlarla iyi bir şekilde geçinebilirler. Türkiye’de birim asgari ücret daha fazla olduğu halde alım gücü Kırgızistan’a oranla daha azdır. Bu nedenle aynı birim para ile Türkiye’de geçinmek, Kırgızistan’da geçinmekten daha zor olacaktır.

Kırgızistan’da En Çok Aranan Meslek Grupları Hangileridir?

Kırgızistan’da en çok istihdam edilen ve en çok aranan meslek grupları, pek çok ülkede ilk sıralarda yer alan mesleklerdir. Kırgızistan’da en çok aranan meslek grupları şu şekildedir:

  • İnşaat sektörü (mühendisler, ustalar, elektrikçi, tesisatçı, boya ustaları vb.)
  • Teknoloji ve Bilişim sektörü
  • Sağlık Çalışanları (doktorlar, hasta ve yaşlı bakımı)

Kırgızistan’da asgari ücret ile geçinmek pek kolay olmasa da, en azından bekarlar için (yani aile geçindirmeyen kişiler için) ortalama düzeyde bir yaşam sürmek mümkündür.