Dünya

Katar’da Asgari Ücret Ne Kadar? İş İmkanları Neler?

Katar’da asgari ücret, tüm meslek grupları için aynı değildir. Katar’da asgari ücretler, meslek grupları ve çalışılan bölgeye göre değişir. Özellikle farklı meslek grupları için en alt sınır maaş farklı şekillerde hesaplanır. Katar’da asgari ücret, bazı meslekler için ortalama ücretler 1300 riyal civarındadır.

Fakat Katar’da asgari ücret için sabit bir değer belirtmek mümkün değildir. Katar’da ücretler çalışılan eyalete göre değişebilir. Büyük ve gelişmiş olan bölgelerde daha yüksek ücretler alınır. Asgari ücretler aynı şekilde meslek gruplarına göre de değişiklik gösterir. Özellikle inşaat ve petrokimya alanında çalışanlar çok yüksek ücretler alırlar.

Katar’da Asgari Ücret Nasıl Hesaplanır?

Katar’da asgari ücret hesaplaması, çalışılacak olan eyaletin büyüklüğüne ve gelişmişliğine ve çalışılan meslek gruplarına göre  farklılık gösterir. Katar’da eyaletlerin yaşam koşullarına ve meslek gruplarına göre asgari ücretler değişir. Katarda belirlenmiş sabit bir asgari ücret yoktur. Her meslek için belirlenmiş en alt seviye maaşlar vardır.

Katar’da her meslek için en alt seviye ücretler, saatlik olarak hesaplanır. Katar’da ortalama olarak asgari ücret, saatlik olarak hesaplanır. Katar’da asgari ücret, benzer ülkeler ve diğer tüm ülkeler arasında oldukça düşük bir seviyededir.

Asgari ücretle çalışanlar ve sadece bu gelirle geçinmeye çalışanlar için, bu maaşla geçinmek oldukça zordur. Katar’da özellikle yabancı uyruklu işçiler kaçak olarak düşük ücretlerle çalıştırılırlar. Özellikle niteliksiz işçiler, inşaatlarda çalışan yabancı uyruklu işçiler, asgari ücretler alırlar. Fakat bazı meslek grupları da çok yüksek maaşlar alırlar. Katar, petrol rafinerileri ve petrokimya alanında dünya pazarında oldukça fazla söz sahibidir.

Katar’da Asgari Ücret ile Rahat Geçinmek Mümkün mü?

Katar’da asgari ücretle geçinmek, pek mümkün değildir. Katar’da asgari ücretler çok düşüktür ve bu maaşlarla geçinmek mümkün değildir. Fakat şöyle bir şey de vardır ki Katar’da asgari ücretle çalışan insanlar çok azdır. Katar’da ortalama olarak asgari ücret, 1.300 riyal civarındadır. Fakat bu ücret, geçinmeye yetmez.

Örneğin Katar’da asgari ücretle ev tutmak pek mümkün değildir. Katar’da gıda, giyim ve diğer temel ihtiyaçlar ile birlikte ev fiyatları da çok yüksektir. Katar’da genel olarak emlak fiyatları çok yüksektir. Şehir merkezlerinde ev fiyatları, asgari ücret ile tutulamayacak kadar yüksektir. Şehir merkezine uzak bölgelerdeki ev fiyatları bile çok yüksektir. Katar’da şehir merkezinden uzak, en ucuz evler bile 600 riyal ile 700 riyal arasındadır.

Katar’da mutfak masrafları da, oldukça fazladır. 4 kişilik küçük bir ailenin bir aylık ortalama harcamaları yaklaşık olarak 500 riyal ile 600 riyal arasındadır. Katar’da temel ihtiyaçlar, barınma, giyim, gıda ve diğer harcamalar oldukça fazladır. Katar’da hayat oldukça pahalıdır. Yani asgari ücretli bir çalışan tek başına ev tutup tüm ihtiyaçlarını karşılaması pek mümkün değildir.

Katar’da Meslek Maaşları Ne Kardır?

Katar’da ortalama meslek maaşları yaklaşık olarak, 10.000 riyal civarındadır. Katar’da petrol işi yapan her türlü merkezde özellikle de mühendis olarak çalışanlar, yüksek maaşlar alırlar. Mühendisler, katarda en çok kazanan meslek gruplarının başlarında gelir. Katar’da mühendisler aylık ortalama olarak 10.000 riyal ile 20.000 riyal arasında ücretler kazanırlar.

Bununla birlikte Katar’da asgari ücret ile çalışanlar sadece bu maaşla geçinen çok az sayıda insan vardır. Bu konuda özellikle belli meslek erbabı çalışanlar ve bazı sektörlerde iş yapanlar, çalıştıkları ve görev aldıkları işlerde mesleki tecrübeye sahip kişiler, Türkiye’de olduğu gibi çok düşük maaşlarla ya da asgari ücretlerle işe alınmazlar.