Dünya

Belçika İş İmkanları Nelerdir? Belçika’da Meslek Maaşları Ne Kadar?

Belçika iş imkanları konusunda her koşulda öncelikle kendi ülkesinin menfaatlerini ön planda tutmaktadır. Çok geniş iş imkanları ağına sahip ülkede Felemenkçe ve Fransızca konuşulmaktadır. Bu dilleri bilmeniz iş bulma konusunda olduğu kadar sosyal hayatlarına da adapte olma konusunda sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Belçika iş imkanları olarak en çok tercih edilesi meslekler arasında aşçı, pide ustası, uzun yol şoförü, inşaat işçisi ve makine teknisyenleri olmaktadır. Bu meslekler dışında iş bulabileceğiniz birçok alan vardır. Ancak çalışma süreçlerine yeni başlayacağınız Belçika’da eğer dikkat ve önem gerektiren bir mesleğiniz yoksa daha çok işçi statüsünde ki işlerde öncelikli çalışmanız gerekmektedir.

Belçika’da Çalışma Şartları Nelerdir?

Belçika çalışma şartları için öncelikle çalışılmak istenen meslek gruplarında, kişilerin bu işler için elverişli olup olmadığını sorgulamaktadır. Hem yarı zamanlı hem de tam zamanlı çalışma imkanı bulabileceğiniz ülkede gerek çalışma gerek farklı sebeplerden dolayı özellikle oturum izni almak istiyorsanız şu soruların sizler için düşünüleceğini bilmelisiniz;

  • Kişinin ülkedeki istihdam açığını kapatıp kapatmayacağı
  • Kaç yaşında olduğunuz ülkedeki çalışma süreniz için çok önemlidir. Kaç sene ülkenin ekonomisine katkı sağlayacağınız önemli bir konudur.
  • Çeşitli hastalıklarınızın olup olmadığı veya yaşınıza göre hastalık süreçlerinizin az veya çok olacağı
  • Resmi dillerindeki başarı oranız ve sosyal hayatlarına sağladığınız uyum
  • Toplumsal kurallarına uyumunuz

Tüm bu süreç Belçika’da çalışma şartlarına uyum sağlayarak ülkeye sağlayacağınız yarar gözetilerek değerlendirilip sonuçlandırılır.

Eğer eğitim sürecini Belçika’da tamamlayacaksanız bu süreç içerisinde aynı zamanda çalışma sürecinde olmanız ilerili süreçte oturum izni alarak daha uzun süreli çalışma izni için sizlere büyük avantaj sağlayacaktır.

Belçika’da Meslek Maaşları Ne Kadar?

Meslek maaşları yaptığınız işin önem ve düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Prestijli mesleklerde maaş oranları çok yüksek miktarlarda görülürken alt meslek gruplarında da bu oran düşüşe geçmiş olsa da yine de ülkede herkes belirli bir refah seviyesinin üstünde yaşayacak maaşlara sahip olmaktadır.

En düşük maaş skalasında yer alan mağaza görevlilerinin maaşları 2.100 Euro’dan başlayarak doktorluk, uçak teknisyenliği, biyomühendislik ve ekonomistlerin maaşları 10.000 Euro’ya kadar çıkmaktadır.

Bu rakamları zaman içerisinde sizin tecrübelerinize göre artış göstermektedir. Ancak tekrar belirtmemiz gerekirse Belçika iş imkanları ve ekonomik anlamda sağlanan şartlar herkes için çok yeterli durumdadır.

Belçika’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Belçika asgari ücret belirlenirken kişilerin yaşam standartları detayları bir şekilde incelenerek en doğru şekilde belirlenmeye çalışılır. Ev kiraları ve ülkenin genel ekonomik düzeyi ele alınarak en son belirlenen asgari ücret tutarı 1.625 Euro olarak belirlenmiştir. Ülkede para birimi olarak Euro kullanılmaktadır.

Belçika Çalışma İzni Başvuruları Nereye Yapılır?

Belçika çalışma izni için başvurmak isteyen Türk Vatandaşları Belçika Konsolosluğuna müracaat etmeleri gerekmektedir.

Başvuru sürecinde gerekli olan evraklar şu şekildedir:

  • En fazla 10 yıl içerisinde çıkarılmış pasaport
  • 3 adet beyaz fonda çekilmiş biometrik fotoğraf
  • 6 ay içerisinde alınmış Adli Sicil Kaydı
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Ön ve arka yüzü ile beraber çekilmiş )
  • 6 ay içerisinde alınmış Sağlık Raporu
  • Çalışma İzin Belgesi

Bu belgeler dışında Belçika’da çalışmak üzere anlaştığınız kurumun bilgileri ve çalışma detayları verilen bilgiler arasında yer almalıdır. Belçika iş imkanları konusunda çok çeşitli olsa da prosedürler açısından diğer ülkelerden maalesef daha zorlayıcı olabilmektedir.  Başvurunuz olumlu ya da olumsuz sonuçlanması tamamen konsolosluk tarafından verilecek karara bağlıdır.

Çalışma izninizin olumlu olarak sonuçlanmasının ardından her yıl çalışma belgesinin yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Çalışma belgelerinin süreleri 1 yıl ile sınırlı olmaktadır.