Teknoloji

Oyunlara artan ilgi, oyun pazarının büyümesini sağladı! Sektörün büyüklüğü 176 milyar dolara ulaştı

Mart 2020 döneminde küresel bir etki ile tüm dünyada görülmeye başlanan Covid-19 salgını, oyunlara olan ilgiyi de çok ciddi ölçülerde arttırdı. Oyunlara yönelik artan ilgi, buradaki pazar verilerine de doğrudan yansıdı. Oyun sektöründeki artış ile birlikte konu hakkında açıklamalarda bulunan Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı kurucusu Ozan Aydemir, Covid-19 salgını ile birlikte çevrimdışı etkinliklerin, artık yerini çevrimiçi turnuvalara bıraktığını dile getirdi. Aydemir ayrıca pazar verilerine ilişkin bilgiler de paylaştı.

“Oyunlara İlgi Artmaya Devam Ediyor”

Ozan Aydemir konuya ilişkin açıklamalarında, e-spor sektöründe 2020’de Covid-19 kaynaklı bir daralma yaşandığını vurguladı. Aydemir “2020’de globalde 950 milyon dolar civarına gerileyen e-spor ekosistemi, geçen yıl tekrar 1,1 milyar dolara yaklaşarak 2019’u yakaladı” dedi. Aydemir, ayrıca açıklamasında “Globale baktığımızda e-spor kitlesinin 435 milyondan 475 milyon civarına çıktığını görüyoruz. Yani oyunlara ilgi artmaya devam ediyor.” sözlerini dile getirdi.

2022’de E-spor Gelirleri Nerede Olacak?

Ozan Aydemir, verilerden ve beklentilerden yola çıkarak 2022 yılında e-spor gelirlerinin ulaşabileceği boyutlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Aydemir “2022’de yeniden başlanan offline etkinlikler ile e-spor, tekrardan online/offline hibrit yapısına, yani orijinal yapısına dönmüş durumda. Eğer aksi bir durum olmazsa 2022’de dünya çapında e-spor gelirlerinin 1,3 milyar doların üstünde olması bekleniyor” dedi.

“Oyun Sektörü Metaverse’e Aşina”

Ozan Aydemir açıklamalarında ayrıca “Metaverse” popülaritesine de değindi. 2021 yılının sonuna Metaverse’ün damgasını vurduğunu belirten Aydemir, oyun sektörünün ise bu kavrama zaten aşina olduğunu dile getirdi. Aydemir ayrıca 2021 ılının başı ve ortalarında, gelir olarak bir önceki yıla göre durgunluğun olduğunu ifade etti. Aydemir “İlk defa dönemsel olarak karşılaştırma yaptığımızda bir düşüş ivmesi gördük. Ama son çeyrekte yine oyun gelirleri artmaya başladı. Bizim beklentimiz aslında 2019 ve sonrası için hep istikrarlı bir yüzde ile büyümeydi. Ama salgının oyun pazarındaki etkisi, bu büyümenin çoğunun 2020’de önden yüklenmesi gibi oldu” sözlerine yer verdi.

“Oyun Pazarının Büyüklüğü 176 Milyar Dolar”

Gelirler ile ilgili konuşan Aydemir, 2021 yılının başı ve ortalarının daha stabil olduğunu, son çeyrekte ise şaşırtıcı bir şekilde artış yaşandığını dile getirdi. 2021’de global olarak oyun pazarının büyüklüğünün 176 milyar dolar civarında olduğunu belirten Aydemir, bunun 90 milyar dolardan fazla bir kısmının da mobil oyunlardan geldiğini belirtti. Aydemir ayrıca konsol pazarının büyüklüğünün 49 milyar dolar ve PC pazarının da 36 milyar dolar seviyelerinde olduğunu dile getirdi. Ozan Aydemir öte yandan global çapta oyuncu sayılarının da 3 milyara yaklaşan genç bir kitleyi barındırdığını söyledi.