Ekonomi

Memur ve memur emeklisine ocak ayı sürprizi! Maaşlara enflasyon farkı oluşmaya başladı

Türkiye’de milyonlarca memur ve memur emeklisini yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanıyor. TÜİK tarafından geçtiğimiz gün açıklanan ocak ayı verileri, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zammı gündeme taşıdı. 2021 yılının ikinci yarısında oluşan enflasyon yüzde 24.47 olmuştu. Bunun üzerine kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2022 ocak ayında yüzde 30.95 oranında zam yapılmıştı. Memur ve memur emeklisi maaşlarına enflasyon farkıyla ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

Memur Maaşlarına Enflasyon Farkı Göründü

TÜİK tarafından 2022 yılı ocak ayı resmi enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra gözler memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak enflasyon farkına çevrildi. Toplu sözleşmenin yanında enflasyonda oluşacak olan farkı da içeren zam anlaşması memurların lehine sinyaller göstermeye başladı. TÜİK ocak ayı enflasyon verilerini aylık bazda yüzde 11.10 olarak açıkladı. Bu sonuca göre memurlar ve memur emeklileri ocak ayından enflasyon farkı almaya hak kazandı.

Kamu Görevlilerine 2022 ve 2023 Zamları

Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmeden kaynaklanan zam hakları sabit bir şekilde verilecek. Bu kapsamda 2022 yılının ilk 6 ayı için memur maaşlarına yüzde 7.5, ikinci yarısı için yüzde 7 zam yapılacak. 2023 yılının ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için de yüzde 6 zam yapılacak. Bu süreçte memur maaşlarına enflasyon farkı ödeneceği için Türkiye’de milyonlarca kamu görevlisi ve memur emeklisi enflasyon açıklamalarını yakından takip ediyor.

Enflasyon Farkı İlk Aydan Oluştu

TÜİK, ocak ayı enflasyon rakamını aylık bazda yüzde 11.10 olarak açıkladı. Böylelikle memur ve memur emeklilerinin alacağı yüzde 7.5 zammın ilk aydan aşıldığı görüldü. Memurlara yüzde 3.6 oranında enflasyon farkı gelmiş oldu. Memur ve memur emeklileri bu farkı Temmuz ayında alacakları maaşlarda fark olarak görecek.