Editörün SeçtikleriEğitimGündemMeb PersoneliÖğretmen

Omicron vaka sayısı 75 bin olunca son dakika kararı geldi! MEB uzaktan eğitim kararı aldı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çok önemli bir karar alındı. Bu karar kapsamında yarıyıl tatilinde uygulanacak olan eğitim programı açıklandı. MEB tarafından öğretmen eğitimine ilişkin uzaktan eğitim kararı alındı. Bu kararın alınmasında koronavirüs omicron varyantı nedeni ile vaka sayılarının 75 binlere kadar gelmesinin etkisinin çok büyük olduğu konuşulanlar arasında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bu konuda bir açıklama yaparak öğretmenlerin uzaktan eğitimde eğitim seçeneklerini zenginleştirmek için Öğretmen Bilişim Ağı’nı (ÖBA) kurduklarını vurguladı. Ayrıca Bakan Özer bu uygulamanın ilk kez 24 Ocak-4 Şubat 2022 tarihleri arasındaki iki haftalık yarıyıl tatilinde kullanılacağını bildirdi.

UZAKTAN EĞİTİM KARARI ALINDI

Bu gelişmeler doğrultusunda öğretmenler 24 Ocak-04 Şubat tarihleri arasında kendileri için hazırlanmış olan hizmet içi eğitim faaliyetlerine ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı) üzerinden katılabileceği gibi seminerlere katılım isteğe bağlı oldu. Ayrıca seminerlerin belirtilen tarih aralığında sürekli yayında olacağı belirtilerek internet bağlantısı olan herhangi bir yerden seminere katılım sağlanabileceği ifade edildi.

Seminerlere ÖBA platformu www.oba.gov.tr’dan giriş yapılacağı belirtilirken öğretmenlerin MEBBİS ya da e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sunulan eğitim konularından birine ya da isterlerse daha fazlasına katılabilecekler ifade edildi. Ayrıca seminerleri tamamlayan öğretmenlere “seminer katılım belgesi” MEBBİS hizmet içi eğitim modülünden e-sertifika olarak verileceği duyuruldu.

Bilindiği gibi seminerler öğretmenler için gerçekleştiriliyor ve öğretmenlerin mesleki becerilerinin artması için eğitim şeklinde veriliyor. Bir nevi öğretmenlerin eğitimi olan bu durumda uzaktan eğitim kararı alındı.

EĞİTİM VERİLECEK KONULAR

Bu seminerler kapsamında öğretmenlere dokuz farklı konuda eğitim verileceği bildirildi. Buna göre öğretmenler “Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hakları Eğitimi, İklim Değişikliği ve Çevre Eğitimi, İlk Yardım Eğitimi, Kütüphane Organizasyonu ve Kullanımı Eğitimi, İngilizce Dil Sistemi Öğretim Becerilerinin Geliştirilmesi Eğitimi, Geçici Koruma Statüsündeki Çocuklara Yönelik Rehberlik Hizmetleri Eğitimi, Geçici Koruma Statüsündeki Çocuklarla Psikolojik Danışma Becerileri Eğitimi, Dijital Becerilerin Geliştirilmesi Eğitimi ve Etkinlik Temelli Ders Tasarımı Eğitimi” konularında eğitim alacak.

BAKAN ÖZER AÇIKLAMA YAPTI

Bu konu hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce de açıkladığım gibi bu dönem odaklandığımız konuların başında öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimlerinin çok boyutlu desteklenmesi yer almaktadır. Bu kapsamda çok boyutlu adım atıyoruz. Bu attığımız adımların sonuçlara olumlu yansımasını görmekten mutluluk duyuyorum. 2021 yılında düzenlediğimiz eğitimlere katılan öğretmen sayımız 2020 yılına göre %134 artarken bu artışla son on yılın en yüksek kişi başı eğitim saatine ulaşmış olduk. Buna göre öğretmen başına eğitim saati, 2020 yılında 41,6 saat iken bu oran 2021 yılında %125 artışla 93,4 saate ulaştı. Bu süreçleri başarı ile yürüten Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.”

OMİCRON KARAR ALINMASINDA ETKİLİ

Bilindiği gibi ülkemizde koronavirüs salgını ile büyük bir mücadele veriliyor. Salgın seyri devam ederken omicron varyantı geldi ve 20 binlerde olan vaka sayımız bir anda 75 binlere kadar geldi. Vaka sayısının bu denli yükselmesi ise paniklere neden oldu. Bazı üniversiteler online eğitime geçerken bazı bankalar da evden çalışmaya geçti. Vaka sayısının çok önemli derecede yükselmesi sonrasında MEB tarafından bu kararın alındığı omicron varyantının bu kararın alınmasında çok etkili olduğu belirtildi.