GündemSağlık

Yeni varyant tehlike saçarken iki doz koronavirüs aşısı olan herkes için açıklandı!

Koronavirüste iki yılı neredeyse geride bırakmış olsak da ülkemizde aşı tartışmaları hâlâ devam ediyor. Ancak bilim insanları ve uzmanlar ağız birliğiyle pandemiden tam kurtuluşun aşı ile mümkün olduğunun altını çiziyorlar. Son olarak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener de Omicron varyantına karşı üç doz aşılanmanın önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yani iki doz aşı olan herkese üçüncü doz koronavirüs aşısı öneriliyor.

Prof. Dr. Alper Şener, 55 ülkede tespit edilen ve ülkemizde de görülen Omicron varyantına ilişkin yaptığı açıklamalarda Omicron varyantı tespit edilen hastalarda kas ve eklem ağrısı ile burun tıkanıklığı, akciğer tutulumu, kuru öksürük ve balgam şikayetlerinin nadir görüldüğünü aktardı; tat ve koku kaybının ise hiç görülmediğini belirtti.

Türkiye’de varyant tespit edilen 6 hastanın genel durumunun iyi olduğunu, ayakta tedavi edildiklerini aktaran Şener, “Omicron varyantı olarak tanımlanan hastalarda ölüm yok. Yoğun bakıma yatış oranlarında bir artış yok. Mekanik ventilasyona bağlanan hasta grubunda bir artış yok. Bu da aslında uzun zamandır tartıştığımız, ‘Acaba kendince bir mutasyon ve değişimle meydana çıkan varyantlardan herhangi birinde zayıflama söz konusu olacak mı?’ sorusunu gündeme getiriyor.” dedi.

3 DOZ YETERLİ BAĞIŞIKLIĞI SAĞLIYOR

Omicron varyantıyla mücadelede de aşılanmanın önemli olduğunu vurgulayan Şener, şöyle devam etti:

“Türkiye’de uygulanan inaktif ve mRNA aşıları etkin bağışıklığı sağlıyor. Omicron varyantında ekstra 3 doz bağışıklığın zaten yeterli koruyuculuk yelpazesine sahip olduğunu çok yakın zamanda araştırmacıların makalelerinde de gördük. Türkiye’de hala Delta ve Delta Plus varyantı baskın. 6 tane çıkan olguda bu virüsün aşılamadan, kaçma potansiyeli olduğunu gündemde tutmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Matematik hesabı şu, Omicron varyantı girdiği ülkede bir ay içinde hızlı artış meydana geliyor. 3-4 ay içinde ancak yarı yarıya kısmı baskın bir varyant olma potansiyeli var. Elimizdeki aşılar, Delta ve Delta Plus varyantına karşı koruyucu. Elimizdeki aşılar 3 doz olduğumuz zaman Omicron varyantına karşı yeterli bağışıklığı sağlıyor. Ağır hastalık geçirmenizi ve yoğun bakıma yatışınızı yine önlüyor.”