DünyaSağlık

Korktuğumuz başımıza geldi! Omicron varyantı giderek yayılıyor, bir ülkeye daha sıçradı…

DSÖ’nün ‘endişe verici varyantlar’ listesine giren ve orijini olan Güney Afrika’dan çıkarak dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün son varyantı Omicron, son olarak ABD’de de görüldü. Korkutucu varyantın dünyanın ekonomisine yön veren noktaya sıçraması, tüm dünyayı yeniden pandemi konusunda endişelere sürükledi.

ABD’deki ilk tespit edilen vakanın 22 Kasım’da Güney Afrika’dan Kaliforniya’ya dönen bir kişi olduğu ve dönüşten yedi gün sonra testinin pozitif çıktığı belirtildi. Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü başkanı Dr. Anthony Fauci, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, vakanın seyahat kısıtlamaları uygulanmadan önce tespit edildiğini de ekledi. Dr. Fauci, bu kişinin kendini karantinaya aldığını ve yakın temasta bulunan kişilerin test sonuçlarının şimdilik negatif olduğunu açıkladı.

ABD’de üzerinde çalışmaların devam ettiği kış aylarında koronavirüs ile mücadele planları hakkında bilgi veren bir kaynak, seyahat edenler için maske zorunluluğunun mart ortasına kadar uzatılması kararı alınacağını, ayrıca uluslararası seyahat yapanlardan istenen test şartlarının daha da sıkılaştırılabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ise Omicron varyantının ABD’de tespit edilmesinin ardından bu gelişmeyi “panik değil, endişe nedeni” olarak nitelendirdi. Yeni bir sokağa çıkma yasağına insanlar aşılanır ve maske takmaya devam ederlerse ‘şimdilik’ gerek görülmediğini de sözlerine ekledi.