DünyaSağlık

Koronavirüsün yeni varyantı dünyanın kabusu haline geliyor! Bir ülkeye daha sıçradı

Dünyanın koronavirüs kabusu bitmiyor! Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve geçici süreyle B.1.1.529 olarak tanımlanarak daha sonra Omicron adını alan yeni kovid-19 varyantını ‘endişe verici’ olarak nitelendiriyor. 24 Kasım’da DSÖ’ye bildirilmesinin ardından birçok ülkede raporlanan varyant, Avustralya’ya da sıçramış durumda.

Beta varyantı gibi Omicron da ilk olarak Güney Afrika’da tespit edildi ve o zamandan beri Belçika, Botsvana, Hong Kong ve İsrail dahil olmak üzere birçok ülkede vaka tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, tespitlerin ardından bu varyantın, salgın sürecindeki diğer dalgalanmalardan daha büyük oranlarda tespit edildiğini ve bu varyantın bir büyüme riskine sahip olabileceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler sağlık ajansı da yaptığı açıklamada, bu varyantın çok daha fazla mutasyon taşıdığını, bunun da yeni bir salgın riski ortaya koyduğunu belirtti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ise Cuma günü yayımladığı son raporunda, “Mevcut kanıtlara dayanarak, bu varyantın çok yüksek bir bulaşıcılık ve önemli bir bağışıklık kaçışı ile ilişkili olması muhtemel” açıklamasını yaptı.

DSÖ’nün bunu ‘endişe verici varyant’ olarak belirlemesinden önce Fransa, Almanya ve İtalya dahil olmak üzere birçok ülke, Güney Afrika ve komşu ülkelerden gelen yolcular için aşılı olsun ya da olmasın 14 günlük karantina süresi de dahil olmak üzere yeni seyahat kısıtlamalarını resmen açıklamıştı. Avrupa Komisyonu Cuma öğleden sonra diğer üye devletlerin benzer kısıtlamalar getirmesini ve ardından hızla onaylanmasını önerdi.

AVUSTRALYA’YA DA SIÇRADI

Endişe verici varyant Omicron, çok uzun bir süre sonra sınırlarını henüz açan Avustralya’da da tespit edildi. Katar Havayolları ile Doha aktarmalı olarak Güney Afrika’dan Avustralya’nın Sydney şehrine uçan 2 yolcuda Omicron varyantına rastlandı. Sağlık yetkilileri vakaların semptom göstermediğini, her ikisinin de aşılı olduğunu ve özel bir alanda karantinaya alındıklarını açıkladı. Aynı uçaktaki Güney Afrika’dan 12 yolcuda ise koronavirüse rastlanmadı ama önlem olarak bu kişiler de karantinaya alındı. Geri kalan 260 yolcu ve mürettebattan da kendilerini izole etmeleri istendi.