DünyaGündem

Ülke felaketi yaşıyor! İkinci patlamayla çok sayıda can kaybı kaydedildi

Rusya yeni bir felaketle burun buruna geldi. Bir son dakika haberine  göre, Rusya’da bir kömür madeninde meydana gelen korkunç patlama sonrası yeni bir facia daha yaşandı. Meydana gelen ikinci patlamayla birlikte çok sayıda kişi hayatını kaybederken bölgede 3 günlük yas ilan edildi.

Rusya’nın doğusunda bugün sabah saatlerinde bir madende meydana gelen büyük patlamanın ardından yeraltında mahsur kalan düzinelerce madenciyi kurtarmak için Rus yetkililerin düzenlediği arama kurtarma operasyonunda vahim bir olay daha yaşandı. Kurtarma işlemi, yüksek metan gazı seviyelerinin başka bir patlamayı tetikleyebileceği korkusu nedeniyle Perşembe öğleden sonra durduruldu. Bölge valisi Sergei Tsivilev, patlama olasılığının ‘çok yüksek’ olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gaz yoğunluğu azalana kadar arama ve kurtarma operasyonunu askıya almaya karar verdik.

“Şu an için yoğun bir duman yok, bu yüzden yangın çıkmayacağını umuyoruz. İnsanlarla iletişim hattımız yok, yeraltı iletişim sistemi çalışmıyor.” açıklamasının ardından ve ilk patlamadan yaklaşık 12 saat sonra, kömür madeninde ikinci bir patlama olduğuna dair haberler gündeme bomba gibi düştü.

Başsavcı Yardımcısı Dmitry Demeshin gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının büyük olasılıkla bir kıvılcımın neden olduğu metan patlamasından kaynaklandığını ve Rusya Soruşturma Komitesinin, ölümlere yol açan güvenlik kurallarının ihlali nedeniyle yangınla ilgili ceza soruşturması başlattığını ifade etti. Açılan soruşturma sonrasında maden müdürü ve iki üst düzey yöneticinin gözaltına alındığını belirtildi.

Moskova’nın yaklaşık 3 bin 500 kilometre doğusunda bulunan kömür üreten Kemerovo bölgesi, yıllardır ölümcül maden kazalarına maruz kalıyor ve bugünkü kazayla bölgede 3 günlük yas ilan edildi. Yerel sağlık ekipleri, gerçekleşen ilk patlamada en az 11 madencinin hayatını kaybettiği açıkladı. Toplam ölü sayısının ise en az 52 olduğu ortaya çıktı.