DünyaGündemSağlık

BioNTech’ten müjdeli haber geldi! En fazla 4 yıl içinde tamamlanabilir…

BioNTech’ten binlerce hastanın umudu olacak müjdeli haber sonunda geldi! Geliştirilen koronavirüs aşısıyla dünyanın gündemine oturan BioNTech, şimdi de kanser için geliştirilen aşının testlerine başladı. BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, “Bu testlerin sonuçlarını gelecek yıl ya da 2023’te alacağız. Eğer bu sonuçlar pozitif çıkarsa, ilk kanser aşılarının onaylanması 2, 3 veya 4 yılda tamamlanabilir” dedi.

Prof. Dr. Şahin, mRNA teknolojisi kullanılarak geliştirilecek kanser aşılarıyla ilgili umut verici gelişmeleri paylaştı:

“Yakında kanserin aşılar ile tedavi olabileceğine inanıyorum. Biz kök hücre ile 20 yıldan fazla zamandır çalışıyoruz ve bu teknoloji ile ilgili verilere de sahibiz. 4 yıl önce bir araştırma yayınladık ve melanom hastaları ile ilgili çalışmalar yaptık. Şimdi de yüzlerce hastalarla deneme çalışmalarına başladık. Bu testlerin sonuçlarını ise gelecek yıl ya da 2023’te alacağız. Eğer bu sonuçlar pozitif çıkarsa, ilk kanser aşılarının onaylanması 2, 3 veya 4 yılda tamamlanabilir. Hastalar iyileşmiş oluyorlar fakat 2 veya 3 yıl içinde metastaz yapıyor. Bizim burada yapmak istediğimiz şey kanser hastalarının tekrar hastalanmasını engellemek.”

ÜÇÜNCÜ DOZ KORONAVİRÜS AŞISI

Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüs salgınında Delta varyantını “dominant mutasyon” olarak nitelendirdi ve geliştirdikleri aşının Delta’yı da nötralize ettiğini söyledi. Üçüncü dozu almanın da önemini vurgulayan Şahin şöyle devam etti:

“Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum” dedi.

Şahin, şu an aşı olanların güvende olduğunu da aktardı.