Bilim, TeknolojiDünyaGenelGündemSağlık

BioNTech aşısında ortaya çıkan çarpıcı sonuç! Bu yan etkiler görüldüğünde…

Aşı konusunda bazı kişiler hâlâ tereddütlü davranırken Türkiye’de de kullanılan Pfizer-BioNTech koronavirüs (Kovid-19) aşısıyla ilgili yapılan yeni bir çalışmanın sonuçları yayımlandı. Bu çalışmaya göre BioNTech aşısının etkinliği 2. dozundan ortalama altı ay sonra yüzde 88’den yüzde 47’ye düşüyor. Bu da 3. dozun gerekliliğini ortaya koyuyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma da 3. dozun yan etkilerini ortaya çıkardı. Detaylar haberimizde…

ABD’de yapılan yeni bir araştırmada Pfizer-BioNTech aşısının Delta varyantına karşı etkinliğinin ilk ayın ardından yüzde 93 olduğu, dört ay sonra ise yüzde 53’e düştüğü bildirildi. Diğer koronavirüs varyantlarına karşı koruma düzeyi ise yüzde 97’den yüzde 67’ye kadar iniyor.

EN SIK GÖRÜLEN YAN ETKİLERİ

İngiliz uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma ise Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının takviye yani 3’üncü dozunu alan kişilerde görülen en yaygın 5 yan etkiyi ortaya koydu. Bu kapsamda, aşıdan sonraki birkaç gün içinde her 5 kişiden 4’ünün kolunda ağrı oldu.

Hastaların yüzde 64’ü de halsizlik şikayetinde bulundu.

Her 2 kişiden 1’i baş ağrısı şikayetinde bulunurken ufak bir grupta kas ağrısı ve titremeye rastlandı. Söz konusu çalışma geçtiğimiz aylarda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan sonuçlar ile örtüşüyor.