DünyaGündemSağlık

Pfizer üretimi aşıda şok gelişme! İçeriğinde yabancı madde tespit edildi!

Japonya’da geçtiğimiz haftalarda, bazı şişelerinde siyah lekeler oluştuğu gözlenen Moderna aşılarının kullanımına bir süre ara verilmiş, daha sonra tamamen durdurulmuş ve aşılar kullanımdan kaldırılmıştı. Şok edici bu gelişmenin ardından önemli bir gelişme daha yaşandı. Japonya kullanımda olan Pfizer üretimi aşıların bazılarında da yabancı madde saptandı.

Japonya Sağlık Bakanlığı, açılmamış Moderna aşısı şişelerinde geçen ay sonunda kirlenme, bazı şişelerde ise yabancı maddeler bulunduğunu açıklamıştı. Bunun ardından Bakanlık, kullanılmamış 1,6 milyon doz Kovid-19 aşısını toplatma kararı almıştı. Ayrıca öncesinde toplam 1,6 milyon doz aşının ülke genelinde 900 sağlık yerleşkesine dağıtıldığı da bildirilmişti.

Japonya yönetimi, Moderna üretimi bazı aşıların kullanımının durdurulmasının ardından, Pfizer aşılarının da araştırılması için düğmeye bastı.

Gelen son bilgilere göre, başkent Tokyo ile Osaka’ya yakın ilçelerde uygulanan bazı aşılarda yabancı madde saptandı. Yerel yönetimlerin araştırmaları sonucunda Tokyo yakınlarındaki Sagamihara ve Kamakura ilçeleri ile Osaka yakınlarındaki Sakai ilçesinde, Pfizer üretimi kullanılmamış 5 Kovid-19 aşı şişesinde yabancı madde tespit edildi.

Yabancı madde saptanan şişeler kullanılmadı. İlçe idareleri, üretici firma Pfizer’dan, bu şişelerin üretildiği seri numaralarını analiz etmesini istedi.  Aynı seri üretim numaralarına sahip ve yabancı madde saptanmayan şişelerin ise aşılama kampanyasında uygulandığı aktarıldı.