DünyaGenelSağlık

Çin Hükümeti koronavirüsün ilk olarak nereden yayıldığını açıkladı

Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana, virüsün orijini ve nasıl yayıldığı herkes tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Zaman zaman türlü spekülasyonlarla yeni iddialar ortaya atılıyor, diğer yandan hükümetler de dezenformasyon kampanyalarıyla birbirini karalıyor. Ortaya atılan yeni bir iddia da koronavirüsün ABD’deki bir askeri üsten yayıldığına dair. Çin’de yayılmaya başlayan iddianın ardında ABD, koronavirüsün kaynağına dair bir istihbarat raporu yayımlamaya hazırlanıyor. İşte detaylar…

LABORATUVARDAN SIZDI DENİLMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden Mayıs ayında koronavirüsün bir laboratuvardan mı sızdığı yoksa bir insanın enfekte bir hayvanla temas kurduğu için mi ortaya çıktığı konusunda bir rapor hazırlanmasını istemişti. Koronavirüsün, Çin’in Vuhan şehrindeki bir laboratuvardan sızdığına dair iddialar kimileri tarafından bir komplo teorisi olarak nitelendirildi. Şimdi de ABD’nin raporu yayımlanmadan hemen önce Çin karşı atağa geçti. Geçen birkaç hafta içinde Çinli kaynaklar koronavirüsün ABD’deki bir askeri üsten çıktığına dair iddiayı ortaya attı.

KORONAVİRÜS UZMANINA İŞARET EDİLDİ

Global Times’ın gazetesinin yaydığı ve Çin’de ilgi gören bir başka teori de ABD’li koronavirüs uzmanı Dr. Ralph Baric’e işaret ediyor. Gazete, Baric’in insanları etkileyen yeni bir koronavirüs ortaya çıkardığını öne sürdü. Bu iddiaya temel olarak da Kuzey Carolina’da yaşayan araştırmacının yazarlarından biri olduğu ve koronavirüsün yarasalar arasında nasıl yayıldığını araştıran Nature Medicine dergisinde yayımlanan makaleyi gösterdi.