GündemDünyaGenelSağlık

Uzmanlar araştırıyor! mRNA koronavirüs aşılarının yeni yan etkileri doğabilir mi?

Dünya çapında aşı çalışmaları devam ederken Avrupa’dan yeni bir adım geldi. Avrupa Birliği İlaç Dairesi (EMA), koronavirüse karşı kullanılan mRNA aşılarının olası üç yeni yan etkisi üzerine incelemeler yapıyor. mRNA aşıları olan Pfizer-BioNTech ve Moderna üzerinden yapılan incelemelerde ortaya çıkabilecek yeni yan etkiler araştırılıyor.

Söz konusu yan etkiler ise şöyle sıralanıyor:

Alerjik deri reaksiyonu
Böbrek iltihabı
Protein kaybı kaynaklı böbrek rahatsızlığı.

AB İlaç Dairesi, aşıların bu üç yan etkiye neden olup olmadığı konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Aşı üreticileri ise çok nadir görüldüğü belirtilen bu etkilere dair henüz resmi açıklama yapmadılar.

AB ülkelerinde yoğun olarak Pfizer-BioNTech aşısı kullanılıyor. Bugüne kadar AB’de 43,5 milyon doz Moderna, 330 milyon dozdan fazla da Pfizer-BioNTech aşısı yapıldı.

ÇOK DÜŞÜK DÜZEYDE YAN ETKİLER VAR

AB İlaç Dairesi daha önce mRNA aşılarıyla kalp kası iltihaplanması arasında olası bir bağlantı bulunduğunu açıklamıştı. Ancak bunun da çok nadir görülen bir yan etki olduğu ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü de bu yan etkinin yok sayılabilecek düzeyde olduğuna dikkat çekmiş ve aşıların faydasının yan etkilerine göre çok büyük olduğuna işaret etmişti.

Yetkililer henüz üzerinde çalışılan yan etkilerin ayrıntıları ve kaç vakada görüldüğüne dair detaylı bir açıklamada bulunmadı. Çalışmanın sonunda ayrıntılı bir paylaşım yapılması bekleniyor.