GündemDünya

Tüm dünyaya ateş düştü! Dünya çapında birçok ülke yangın mücadelesi veriyor…

Küresel ısınmanın ekosistemde yarattığı olumsuz etkiler tüm dünyada ortaya çıkmaya başladı. Yalnızca Türkiye değil, dünyanın birçok yerinde yangınla canla başla mücadele veriliyor. Orman yangınları, bitki örtüsünü kül edip geçerken beraberinde insanların ve hayvanların yaşamını da tehdit ediyor. İşte son günlerde yangın çıkan ülkeler…

Henüz koronavirüsün yaralarını saramayan dünya, şimdi de küresel ısınmanın can yakıcı boyutuyla karşı karşıya. İtalya, Romanya, Yunanistan, Rusya ve daha birçok ülkede peş peşe yangınlar çıkıyor.

İTALYA

Yerel basında çıkan haberlere göre, özellikle İtalya’nın güney kısımları çeşitli büyüklüklerde birden fazla yangından zarar gördü ve Sicilya ve Sardunya adalarının yanı sıra Calabria bölgesinin bazı kısımlarını da binlerce hektarı küle çevirdi. Sardinya’nın batısındaki Oristano’da 24 Temmuz’da çıkan yangında en az 20 bin hektarlık alan kül oldu. Bölgeden 1500 kişi tahliye edildi. İtalya, diğer AB ülkelerinden yangınla mücadele için ek yangın söndürme uçakları istemişti.

ROMANYA

Romanya da yangınlarla boğuşan ülkelerden. Ayrıca komşu ülkeler Moldova ve Ukrayna’da da yangınların çıktığı belirtiliyor.

YUNANİSTAN

Başkent Atina yakınlarındaki Dionysos belediyesine bağlı Stamata’da 27 Temmuz’da çıkan yangın çevredeki yerleşim bölgelerine de sıçradı. Dionysos Belediyesi yetkilileri, bölgedeki durumu ciddi olarak nitelendirdi ve itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen yangının yerleşim bölgelerine yaklaştığını sözlerine ekledi.

RUSYA

Kuzeydoğu Yakutya bölgesinde bu ay başlayan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. Yetkililer, 1,3 milyon hektardan fazla ormanlık alanın alevler içinde kaldığı bölge için olağanüstü hâl ilan etti.

AMERİKA VE KANADA

ABD’de Kurumlar Arası İtfaiye Merkezi’nin verilerine göre, 13 farklı eyalette 82 yangında yaklaşık 6.8 milyon dönüm orman yandı. Ayrıca Idaho, Alaska ve Minnesota eyaletlerinde de yeni yangınların olduğu açıklandı.

ABD’nin kuzey komşusu Kanada’da 2021 yılında şimdiye kadar 4.576 orman yangını rapor edildi. Bu, son on yılın ortalama oranından 1000 kat daha fazla. Böylelikle bir yıl içinde toplam 2.150 hektar ormanlık alan yanmış oldu.