Genel

Diyarbakır’da başladı! Tüm Türkiye’ye yayılması ve ücretsiz dağıtılması bekleniyor!

Gelen son bilgiye göre Diyarbakır’ın Karapınar Belediyesi bir projeye imza attı. Belediye hiçbir ek maliyete girmeden yerinde ayrıştırıp yenilebilir olan turşuları konserve yapmaya başladı. Yenilemeyecek gibi olan ise komposto haline dönüştürülüyor. Pilot il olan Diyarbakır sonrasında projenin Türkiye geneline yayılması bekleniyor.

Her semtin vazgeçilmezleri olan pazarlar, bu sefer büyük bir projeye imza atacak. Pazarcılar yetiştirdikleri sebzeleri ve meyveleri vatandaşlara satarak geçimlerini sağlıyor. Her hafta belirli günlerde kurulan pazarlarda yapılan araştırma sonucunda organik atık miktarının yüzde 54,6 olduğu belirtildi.

Bu da demek oluyor ki, evimize giren ürünlerin büyü bir kısmı yenilmeden atık olarak geri gidiyor.

ÖRNEK PROJE BAŞLADI

Durum hal ve pazarlarda ise yüzde 30 – 35 civarında. Bu durumun önüne geçilmesi adına Diyarbakır’da önemli bir proje başlatıldı. Başlatılan projeye göre Pazar yerlerindeki gıdalar hiçbir şekilde ek maliyet gerektirmeden yerinde ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Yapılan bu işlem ile 6 ton civarında sebze ve meyvenin ayrıştığı ifade edildi.

Ayrıştırılan ürünlerden turşu, reçel ve domates sosu gibi ürünler yapılarak 2 bin 568 adet konserve ve paketli ürün oluşturuldu. Ürünler ise ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ulaştırılıyor.

Proje kapsamında eylül ayına kadar 300 tona yakın gıdanın toplanması ve üç aylık süreç içerisinde 100 tona yakın kompostonun çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılarak, projenin Türkiye’de yaygınlaşması bekleniyor.