Sağlık

Koronavirüs aşısı olacaklar dikkat! BioNTech mi Sinovac aşısının yan etkisi daha fazla? Açıklandı!

Ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgınında aşılama çalışmaları son aylarda daha da hızlandı. Ancak vatandaşlar aşı olmadan önce koronavirüs aşısı yan etkileri araştırması yapıyor. Sinovac ve BioNTech koronavirüs aşıları ülkemizde etkin olarak kullanılan aşılar arasında yerini aldı. Öyle ki yapılan son açıklamalarda bazı gruplara 3. Doz koruyucu aşı uygulaması bile başlamıştı. Peki, BioNTech aşısı yan etkileri neler? Detaylar haberimizde..

Aşı olacak vatandaşlar aşı olmadan önce hangi aşı daha etkili? Sorusuna cevap arıyor. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı. mRNA aşısı olarak bilinen BioNTech aşısının yan etkileri duyurulmuştu. Belirli bir yaş grubuna kadar inen aşılama çalışmaları sonrasında randevular hızla doluyor.

BİONTECH KORONAVİRÜS AŞISI YAN ETKİLERİ

BioNTech aşısı olacaklar için Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre yan etkiler şu şekilde sıralandı:

“Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Klinik çalışmalarda COVID-19 mRNA aşısı sonrası bildirilen yan etkiler genellikle yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, lenfadenopati şeklindedir.COVID-19 mRNA aşısının ciddi alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür. Aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır”

SİNOVAC AŞISI YAN ETKİLERİ

BioNTech aşısı kadar Sinovac aşısının yan etkileri de merak ediliyor. Sinovac aşısı yan etkileri şu şekilde ifade edildi:

“Yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır”

HANGİ AŞIYI OLMALIYIM?

Konu ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Hangi aşıyı olmalıyım?” sorusunu soranlar için şu ifadeyi kullandı:

“Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi” dedi.Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek “Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor. İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler”