Dünya

Son dakika aşı olanlar için seyahat kısıtlaması kaldırılıyor!

Gelen bir son dakika haberine göre Avrupa Birliği ülkeleri koronavirüs salgını kapsamında tamamen aşılanan kişilere bir yıl boyunca kapalı olan kapılarını yeniden açma kararı aldı. Konu ile ilgili anlaşma sağlandı.

Açıklama AB yetkilileri tarafından geldi. Komisyonun bu ay başında sunduğu teklif sonucunda üye ülkeler arasında anlaşma sağlandı. Buna göre AB’nin onaylamış olduğu aşıların iki dozunu birden uygulayan kişiler durumlarını kanıtlayarak AB ülkelerine seyahat edebilecek.

ONAYLANAN VE DEĞERLENDİRMESİ DEVAM EDEN AŞILAR

Aşılanan kişilerin seyahatinin serbest olduğu belirtilirken, bu durumun henüz ne zaman uygulamaya geçeceği konusunda tarih belli olmadı. Gelen bilgiye göre uygulamanın Haziran ayında başlaması planlanıyor.

AB BioNTech Pfizer, Moderna,  AstraZeneca ve Johnson and Johnson aşılarına onay verdi. Konu ile ilgili Avrupa İlaç Ajansı ülkemizde de kullanılan Snovac, Curevaz, Novavax ve Sputnik V aşılarını değerlendirmeye devam ediyor.

“ACİL FREN MEKANİZMASI” KULLANILACAK

Koronavirüs varyantlarına karşı acil fren mekanizması kullanılacak. Bu durumda varyantların görüldüğü ülkelerden gelenlere hızlı ve koordineli şekilde kısıtlamaların yapılması mümkün olacak. Mecburi AB ziyareti yapması gereken kişilerin ise aşı olup olmadığına bakılmadan izin verilecek.