Politika

İstanbul Sözleşmesi niye imzalandı? Niye ilk imzacı Türkiye’ydi?

Milletvekili MERAL DANIŞ BEŞTAŞ, İstanbul Sözleşmesi niye imzalandı? Niye ilk imzacı Türkiye’ydi? sorularını cevapladı. Meclis kürsüsünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesini eleştiren Beştaş, Nahide Opuz davası hakkında bazı iddialarda bulundu.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinde neden ilk imza verenler arasında olduğuna dair yaptığı açıklamalarda ”Çünkü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Nahide Opuz davasında Türkiye’yi mahkûm etti. Dünyada ilk mahkûmiyet kararıydı bu… Neydi o karar biliyor musunuz? Opuz Davasında?..

Türkiye’yi yaşam hakkını korumadığı için mahkûm etti ve Türkiye’ye dedi ki… Kadın cinayetleri karşısında ailenin kutsallığı takıntısında da mahkûm etti. Bu ne demek? Şu demek: “Aile içi şiddet, özel yaşamdır.” diye savunmalar yapıyordu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Türkiye ve “Biz karışamayız.” diyordu özel yaşama… Ama, AİHM ne dedi? “Özel yaşama şiddet olduğu zaman müdahale etmek senin, devletin görevidir.” dedi

“Türkiye’de kadına yönelik ayrımcılık vardır.” dedi. İlk defa Türkiye’de… Türkiye’yi mahkûm eden karar dünyada bir ilktir ve Nahide Opuz’un avukatıyım ben. O davayı yıllarca takip ettim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde. 36 defa şiddete uğrayan Nahide Opuz’un annesinin öldürülmesinden sonra Opuz’un eşi tutuklandı ancak kendisi her an ölüm tehdidi altındaydı.

Peki, İstanbul Sözleşmesi’nden neden Cumhurbaşkanı çekildi? Kadın özgürlüğü perspektifine, kadınların istihdamda, yaşamda, hayatın her alanında var olmasına AKP tahammül etmiyor. İstanbul Sözleşmesi’nden tek imzayla çekildiğini ilan etmek luslararası bir sözleşmeden, ilk imzacı olduğu sözleşmeden Meclisin iradesine rağmen “Çekildim.” diyor. Hukuki bölüme gelmeyeceğim. Bu kararname geçersizdir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayladığı bir uluslararası sözleşmeyi bir adam kaldıramaz!

O buraya (meclise) gelir, o sözleşme nasıl onaylandıysa onun ortadan kaldırılması usulü de aynı yönteme tabidir.

Geçenlerde bir yerde okumuştum. Şu anda Türkiye’nin taraf olduğu birçok uluslararası sözleşme var. Bu durumda biz “Lozan’dan bilmem başka sözleşmelere kadar Recep Tayyip Erdoğan kararname imzalayıp çekilebilir.” mi diyeceğiz? Bu, kabul edilemez bir durum…  Biz kadınlar olarak -Türkiye’de yaşayan bütün kadınlar adına söylüyorum, AK PARTİ’li kadınlar adına da söylüyorum- kesinlikle bu sözleşmeden çekilmedik, bu sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için her gün, her saat, her saniye mücadele etmeye devam edeceğiz… dedi.