Bilim, TeknolojiTeknoloji

2025 yılına kadar birçok iş sektörü değişime uğrayacak!

Dünya ikili bir yıkımla karşı karşıya kaldıkça bazı işler ortadan kalkacak ve 2025 yılına kadar birçok iş sektörü değişime uğrayacak!

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 İstihdamın Geleceği Raporu , iş dünyası için çok önemli bir noktada geliyor. Şu anda üçüncü baskısında olan rapor, dünyanın dört bir yanından iş liderleri ve insan kaynakları stratejistlerinin anketlerine dayanarak değişimin hızını takip ederek geleceğin işlerini ve becerilerini haritalandırıyor. Bu yıl, uzun vadeli teknoloji trendlerinin daha geniş bağlamında yer alan pandemiye bağlı aksaklıkların etkisine ışık tutmayı hedefliyoruz. Bulgularımızdan bilmeniz gereken beş şey burada.

İş gücü, beklenenden daha hızlı otomatikleşiyor ve önümüzdeki beş yıl içinde 85 milyon iş yerini değiştiriyor. Otomasyon, COVID-19 durgunluğuyla birlikte, çalışanlar için bir “çifte kesinti” senaryosu yaratıyor. Şirketlerin teknolojiyi benimsemesi, 2025 yılına kadar görevleri, işleri ve becerileri dönüştürecektir. Ankete katılan işletmelerin yaklaşık yüzde 43’ü, teknoloji entegrasyonu nedeniyle işgücünü azaltmaya hazır olduklarını belirtirken, yüzde 41’i görevle ilgili özel işler için müteahhit kullanımlarını genişletmeyi planlıyor ve yüzde 34’ü teknoloji entegrasyonunun bir sonucu olarak iş gücünü artırmayı planlıyor. Bundan beş yıl sonra, işverenler işi insanlar ve makineler arasında kabaca eşit olarak paylaştıracaklar.

Robot devrimi 97 milyon yeni iş yaratacak. Ekonomi ve iş piyasaları geliştikçe, bakım ekonomisinde teknoloji alanlarında (yapay zeka-AI gibi) ve içerik oluşturma kariyerlerinde (sosyal medya yönetimi ve içerik yazma gibi) yeni roller ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan meslekler, yeşil ekonomi işleri için artan talebi yansıtıyor; veri ve AI ekonomisinin ön saflarında yer alan roller; ve mühendislik, bulut bilişim ve ürün geliştirmede yeni roller. Gelecekteki işler, bakım ekonomisindeki roller aracılığıyla yeni ekonomide insan etkileşiminin devam eden önemini vurgulamaktadır; pazarlama, satış ve içerik üretiminde; ve farklı geçmişlere sahip farklı insan türleriyle çalışma becerisine bağlı rollerde.

2025’te analitik düşünme, yaratıcılık ve esneklik en çok aranan beceriler arasında olacak. İşverenler eleştirel düşünme, analiz ve problem çözmeyi önümüzdeki yıllarda giderek artan bir önem olarak görüyorlar, ancak bunlar anketin önceki baskılarında sürekli olarak belirtilmişti. Bu yıl yeni ortaya çıkan, aktif öğrenme, direnç, stres toleransı ve esneklik gibi kendi kendini yönetme becerileridir. LinkedIn ve Coursera ile yapılan ölçüm ortaklıkları aracılığıyla elde edilen veriler, yarının işleri için gereken özel beceri türlerini benzeri görülmemiş bir ayrıntı düzeyinde izlememizi sağladı.

En rekabetçi işletmeler, çalışanlarının becerilerini geliştirmeye odaklanacaktır. Önümüzdeki beş yıl boyunca görevlerinde kalmaya hazırlanan işçilerin neredeyse yarısının temel becerileri için yeniden eğitime ihtiyacı olacak. Anket ayrıca, kamu sektörünün risk altındaki veya yerinden edilmiş işçilerin yeniden vasıflandırılması ve vasıflandırılması için daha güçlü destek sağlaması gerektiğini ortaya koydu. Şu anda, işletmelerin yalnızca yüzde 21’i çalışanlarını yeniden eğitim girişimleri yoluyla desteklemek için kamu fonlarından yararlanabildiğini bildiriyor. Kamu sektörü, yarının pazarlarına ve işlerine yatırım için teşvikler sağlamalı, iş geçişleri sırasında yerinden edilmiş işçiler için daha güçlü güvenlik ağları sunmalı ve eğitim ve öğretim sistemlerinde uzun süredir ertelenen iyileştirmelerle mücadele etmelidir.

Uzaktan çalışma kalıcıdır. İşverenlerin yaklaşık yüzde 84’ü, uzaktan çalışmanın önemli ölçüde genişlemesi dahil, iş süreçlerini hızla dijitalleştirmeye hazır. İşverenler, işgücünün yüzde 44’ünü uzaktan çalışmak için taşıma potansiyeli olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, iş liderlerinin yüzde 78’i çalışanların üretkenliği üzerinde bazı olumsuz etkiler bekliyor ve birçok işletme, çalışanlarının uyum sağlamasına yardımcı olacak adımlar atıyor.