Türkiye son 91 yılın en kurak kışını geçiriyor. Özellikle Trakya’da son ünlerde etkili olan kar yağışları bölgedeki Ergene ve Meriç nehirlerindeki su seviyelerini resmen artırdı. Meriç Nehri’nin debisi 1 Şubat tarihinde 729 metreküp’ten 1404 metreküpe ulaştı.
TEHLİKE BÜYÜDÜ
Nehirlerin metreküpün artması sonucunda ilk olarak turuncu alarm verilirken, bugün ilçe için kırmızı alarm verildiğini ve tehlikenin büyüdüğü açıklandı.
ERGENE’DE KIRMIZI ALARM VERİLDİ
Son dönemlerde yağış ve kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri’nin su seviyesi artınca nehir kısa sürede taştı. Alarm seviyesi turuncudan kırmızıya çevrildi. Ergene Nehri taşarak, Uzunköprü ilçesinde bölgedeki ekili arazileri sular içerisinde bıraktı.
OCAK AYI ORTALAMASI 150 MİLİMETRE CİVARINDA
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:
“Lokasyonlarda ufak tefek değişiklikler var. Sevindirici bir gelişme yaşadık son günlerde. Ocak ayında aldığımız yağışlar, şu ana kadar uzun yıllar ortalamasının yaklaşık iki katı gerçekleşti. Yani biz ocak ayında son 30 yıldan beri aldığımız yağışın iki katını aldık. Ülkemizin ocak ayı ortalaması genellikle 70-80 milimetredir. Son ocak ayı ortalamamız, 150 milimetreler civarında. Hele son kar yağışı ile birlikte su kaynakları açısından umudumuz epeyce arttı. Bu sayede tarımsal kuraklık, gün itibarıyla hemen hemen çözüldü sayılır. Şu an bizim ‘etkili kök derinliği’ diye bahsettiğiniz 1 metrelik profil suya doydu, tarla kapasitesi değerine çıktı. Bitkilerin suyu kullanabileceği noktadayız”
PANAYIR ALANI DA SULAR ALTINDA KALDI
Ergene Nehri’nin taşması sonucunda Kırklareli’nin Pehlivan Pavli Panayır alanının da sular altında kaldığı bilgisi geldi. Devlet Su İşleri taşkın bölgelerdeki suyun akışını önlemek için sertler kurmaya başladı.